Wintersport Turkije

Vakantiebestemming Turkije wordt vooral geassocieerd met zon, zee en strand. Maar stukje bij beetje wint het land ook aan populariteit als wintersportbestemming.

Skigebieden

Turkije heeft een aantal goede skigebieden, waaronder de 2500 meter hoge Uludag berg bij Bursa in West Turkije, Kartalkaya bij Bolu in Noordwest Turkije, het Palandöken gebergte bij Erzurum in Oost Anatolië op een hoogte van 3000 meter, het wintersportoord Erciyes in Centraal Anatolië en Sarikamiş nabij Kars in Noordoost Turkije.

Brochure

Deze skigebieden worden beschreven in de Engelstalige ‘Winter Sports Ski Centers' brochure die het Turks Verkeersbureau heeft uitgebracht. De brochure kan opgevraagd worden via het Turks Verkeersbureau in Den Haag. In de brochure staat een kaart van Turkije met de belangrijkste skibestemmingen. Ieder gebied wordt beschreven met onder meer informatie over de hoogte van pistes, de beste skiperiode, type sneeuw, liften en afstand tot de luchthaven en aanwezigheid hotels. Tevens wordt er per skioord een kaart getoond met blauwe, rood en zwarte pistes. Een overzichtskaart toont de locatie van alle skioorden.

Uludağ

36 km ten zuiden van Bursa en 150 km van Istanbul is een van de favoriete wintersportcentra van het land. Het seizoen loopt van medio december tot en met medio maart. Uludağ biedt ook mogelijkheden voor heli-skiën, snowboarden en schaatsen.

Kartalkaya

In het westen van het Zwarte Zeegebied, ten zuidoosten van Bolu, in de Köroğlu bergen. Het skioord ligt op een hoogte van 1850-2200 meter. De beste tijd om te skiën is van eind december tot eind maart met een gemiddelde sneeuwlaag van 3 meter. Aan het begin van de winter valt er poedersneeuw.

Anatolië

Erciyes ligt in Centraal Anatolië 25 km ten zuiden van Kayseri en ten oosten van Cappadocia. Het skicentrum ligt op het Tekir Plateau met een hoogte tussen 2200 en 3100 meter. In Oost Anatolië ligt de skibestemming Palandöken en het ligt ten zuiden van Erzurum. Dagelijks zijn er vluchten naar Erzurum vanuit Ankara en Istanbul.

Het skioord ligt 5 km van het centrum van de stad en 10 minuten van het vliegveld. In de winter rijden er bussen tussen het centrum en het skioord. Het skigebied ligt op een hoogte van 2200-3176 meter en de beste tijd om te skiën is tussen begin december en begin mei. De hellingen behoren tot de langste en steilste ter wereld, elk tot 12 km, met een totale lengte van 28 km.

Op 55 km ten zuidwesten van Kars - eveneens in Oost Anatolië - ligt op de berg Çamurlu op een hoogte van 2634 meter het Sarikamis skicentrum, bekend om zijn goede sneeuw kwaliteit. Er zijn vijf skipistes waarvan de langste 12 km is. Vanaf het vliegveld van Kars is er een directe busverbinding (40 min.) evenals van het vliegveld van Erzurum (90 min). De beste tijd om te skiën is tussen medio december en medio maart. 's Ochtends op de latten willen staan en 's middags naar het strand willen, dan is Saklikent bij Antalya een goede basis.

Dat Turkije nooit eerder als wintersportbestemming onder de aandacht is gebracht is verrassend. Verspreid over het land zijn er diverse skigebieden met uitstekende faciliteiten, een hoge sneeuwzekerheid en een lang skiseizoen. De verschillende gebieden zijn allemaal goed bereikbaar via één van de vele luchthavens in Turkije. Dat de Universiade Winterspelen van 2011 in Turkije worden georganiseerd, zegt genoeg. Het skigebied Palandöken, in het oosten van het land, is gastheer van de Spelen. Palandöken is één van de beste skigebieden in Turkije. De hoogte van het gebied varieert van 2200 tot 3176 meter en het skiseizoen loopt van oktober tot mei. Vanaf de luchthaven van Erzurum – bereikbaar via Istanbul – is Palandöken bovendien in slechts een kwartier te bereiken.

Page last modified on 02-09-2008 om 14:45
 

Start Grýla

Turkije

Site Aanmelden

Email


Index
Disclaimer