Noorwegen reizen en vakantie overzicht

Noorwegen is een vakantieland bij uitstek, zowel in de zomer als in de winter, voor mensen die de natuur willen beleven. Stil genietend van het overweldigende landschap of actief met de hengel, ski's, surfplank, kano, fiets of door de bergschoenen aan te trekken. Grote trekpleister zijn de fjorden aan de westkust van Noorwegen.

De directe afstand Nederland - Noorwegen is iets van 1000 km. Echter er zit of een overtocht per veerboot bij of een omweg via Zweden, daarom is het niet echt een tocht om in 1 dag te doen.

(:aferry:) Het land is via diverse routes te bereiken. Het kan geheel over land, via de bruggen over de Store Belt en de Oresund en dan door Zweden. Alternatief op deze route zijn de veerboten Puttgarden-Rodby en Helsinnborg-Helsinborg. De nachtboot Kiel-Oslo en vise-versa is een alternatief voor de overnachting onderweg. Verder is het nog mogelijk om in Noord-Denemarken over te steken naar Zuid-Noorwegen, al is hier de overtocht 's nachts te kort om lekker uit te rusten.

Met de prijsvechters is vliegen ook een optie. Het een en ander zal uiteraard afhangen van de bestemming en plannen te plaatse, voor de wintersport in een van de grotere gebieden is een vlucht plus treinreis een prima alternatief voor de lange rit en het rijden in de sneeuw.

Al is dat laatste prima te doen in een op de winter voorbereide auto, denk aan de conditie van de accu, het soort olie (Nederlandse winterolie wil bij min 20-30 niet meer), winterbanden en een aangepaste rijstijl. Dieselrijders probeer ( in de winter ) de tank leeg te hebben op de eerste dag, dan volgooien met Noorse diesel..

Noorwegen is ongeveer 8 keer zo groot als Nederland . Het land is hemelsbreed ongeveer 1755 km lang en het smalste stuk is 6,3 km, terwijl het breedste stuk 430 km lang is. Het klimaat in Noorwegen is door de uitgestrektheid en de geografie van het land divers, maar globaal zijn er drie zones.

De westelijke kuststrook kent een mild, gematigd regenklimaat. Ten westen ligt de grote watervlakte met de milde golfstroom die langs de kust loopt en in het oosten de bergketen die over de hele lengte door Noorwegen loopt. De windrichting is er voornamelijk zuidwest. Door deze combinatie valt er het hele jaar veel neerslag en het meeste tijdens de wintermaanden . Bergen staat bekend als koploper met bijna 2 meter regen per jaar, wat ongeveer 2,5 maal zoveel is als wat er in Nederland gemiddeld valt.

In het oosten in de luwte van de bergen in gebieden als Jotunheimen, Trolheimen en Rogelandsheiene heerst een veel droger ( nog maar 500 millimeter per jaar ) waarbij de verschillen tussen zomer en winter groter zijn. Delen van met name Midden-Noorwegen liggen zo beschut dat sommige gebieden tot de droogste van Europa behoren, met in de zomer temperaturen die pieken boven de 30 graden.

De derde klimaatzone vinden we in de boomloze vlaktes waar een toendra klimaat heerst. Met droge vrij warme zomers en winters met polaire temperaturen. Echter de winters zijn vrij droog en doordat er over het algemeen weinig wind staat zijn de lage temperaturen goed te verdragen.

Informatie

Reizen

Vakantiewoningen en Vakantiehuizen

Bed & Breakfast

Hotels

Campings

Pensions en Hotels

Pension Havdal Skole

Tot gastenverblijf verbouwde school in het Rennebu in midden-Noorwegen

Page last modified on 03-12-2007 om 19:45
 

Start Grýla

Noorwegen

Site Aanmelden

Email

Laatste wijzigingen

Logies met Ontbijt - Bed & Breakfast
Reisorganisaties
Vakantie startpagina
Start Pagina
Op Reis met : Reisorganisatoren
naturisten campings nederland
Naturisme op vakantie
Naturisme Zuid Afrika
Landal Sneekermeer
Fietsen

Index
Disclaimer