Route van 400 kilometer rond het Gouden Hart van Nederland

Van het Zuiderzeepad (LAW 8) is een nieuwe gids verschenen. Dit Lange-Afstand-Wandelpad met een lengte van 400 kilometer voert van Enkhuizen via de voormalige kustlijn van de Zuiderzee naar Amsterdam en verder door naar Stavoren. De 400 km lange route voert over dijken en kaden, door bossen, heidevelden en veenpolders en van vissersplaatjes naar handelssteden en engdorpen. Kortom: een prachtig pad rond het 'gouden hart' van Nederland.

Vijf provincies

Het Zuiderzeepad doorkruist maar liefst vijf provincies met elk typisch natuurschoon en culturele karakteristieken. In Noord-Holland zijn dat de uitgestrekte dijkglooiingen bekleed met Noorse keien, buitenhavens, zompig voorland, walen en kleiputten. Natuurlijk doet de route ook de karakteristieke plaatsen Edam, Volendam, Marken aan en niet te vergeten Amsterdam.

Polders

In Utrecht voeren de uitgestrekte polders van de Eemvallei de boventoon. Charmant is de oude haven van het dorpje Spakenburg. Via sluizen en stoomgemalen voert het Zuiderzeepad naar Gelderland. Hier dwaalt de route enigszins zuidwaarts af naar het oude boerenland van de Gelderse Vallei en uitgestrekte zandverstuivingen van de Veluwe.

`IJsseldelta

Bij de hanzestad Kampen loopt de route de Overijsselse `IJsseldelta en de talloze veenmoerassen van Nationaal Park De Weerribben in. Na het Friese Gaasterland eindigt het pad ten slotte bij het befaamde vissersstadje Stavoren. Nationaal Park De Weerribben in. Na het Friese Gaasterland eindigt het pad ten slotte bij het befaamde vissersstadje Stavoren.

Nieuw jasje

Deze vierde druk van de gids heeft naast een mooi nieuw jasje enkele routeverbeteringen, onder andere vanwege de aanleg van de Amsterdamse wijk `IJburg. Hier loopt de route, in plaats van langs het Amsterdam-Rijnkanaal en snelweg A1, nu door het Diemerpark en over de Diemerzeedijk.

Friesland

Ook is de route even ten oosten van het Friese plaatsje Echtenerbrug flink gewijzigd. Hier loopt de route nu via natuurgebied De Brandemeer, een zelfbedienings-pontje over de rivier Tjonger en het dorp Delfstrahuizen.

Openbaar vervoer

Het katern 'Openbaar Vervoer' is vernieuwd en aangepast aan nieuwe vormen van vervoer zoals regiotaxi's. De gids bevat daarnaast vooral ook een grote hoeveelheid nieuwe overnachtingsadressen, wat het Zuiderzeepad ideaal maakt voor meerdaagse tochten.

Informatie

Het Zuiderzeepad is een uitgave van het Wandelplatform-LAW en is verkrijgbaar bij de (gespecialiseerde) boekhandel, VVV- en ANWB-kantoren, of te bestellen bij het Wandelplatform-LAW.

Meer informatie

Page last modified on 15-05-2012 om 16:16
 

Start Grýla

Nederland

Site Aanmelden

Email


Index
Disclaimer