Gozo, het wandeleiland bij Malta

Wandelen, vissen en zwemmen in gebied vol van tradities en cultuur Rode stranden en hoge kliffen raken aan helder turkoois water. Haventjes, groene valleien, zoutpannen en kleine beekjes liggen op steenworp afstand van elkaar. Gozo ligt vlak bij Malta, is iets groter dan Vlieland en heeft een spectaculaire kustlijn. In het centrum van vrijwel elk dorpje staat een barokke of romaanse kerk. Over dit pittoreske eiland zijn bijzondere wandeltochten uitgezet.

Religie en overzicht

Bovenop Gozo's statige Ta'Gurdan-vuurtoren is het rustieke eiland in één oogopslag te overzien. Vanaf het dorpje Gharb loopt een 12 km lange wandeltocht die hiernaartoe leidt. Je wandelt langs liefdevol verzorgde kapelletjes en door onontgonnen landschap; onder je voeten het open veld of oude geplaveide weggetjes. Terug in het charmante Gharb moet je zeker een het indrukwekkende heiligdom Ta' Pinu bezoeken.

De baai van Dahlet Qorrot is een heerlijke plek om te vissen of te zwemmen. Rondom zijn traditionele boothuizen uit de rotsen gehouwen. Vanuit Nadur is het ongeveer anderhalf uur lopen naar de baai.

Weer terug naar Nadur loop je door de landelijke Ta'Grejgel-vallei. Daar worden traditionele en nieuwe agrarische technieken naast elkaar gebruikt. Verderop, aan de rand van Qala, heb je een adembenemend mooi uitzicht over Malta en Comino. De terugweg voert langs een statige, oude windmolen en een nog oudere duiventil.

Kleurige bergen en zoutpannen

Vanuit de levendige hoofdstad Victoria wandel je de stille Sara-vallei in. Nadat je Gozo's oudste basiliek hebt bewonderd kom je in de met kliffen omrande vallei van Wied il Gasri en vervolgens bij de indrukwekkende zoutpannen aan de kust. De terugweg naar Victoria leidt verder langs de kust en door het bijzondere natuurgebied van Gozitan.

Natuurlijk ritme

Gozo is maar 15 kilometer breed en 7 kilometer lang en daardoor is elke wandeling binnen een dag te belopen. De authenticiteit van het eiland is groot en onderweg kun je genieten van heerlijke lokale specialiteiten. Zo zijn er de beroemde Gozo geitenkaas, heerlijk gekruide worstjes en goede wijnen en ambachtelijk gestookte likeuren voor 's avonds. Het landelijke leven heeft hier een natuurlijk en aangenaam ritme. Gozo is een wandelbestemming bij uitstek.

Page last modified on 24-10-2007 om 11:11
 

Start Grýla

Malta

Site Aanmelden

Email


Index
Disclaimer