Le Marche - De Marken - Italie

Eťn van de best bewaarde geheimen van ItaliŽ is de regione Marche. Het landschap doet onmiskenbaar denken aan Toscana en Umbria. Diegenen die op zoek zijn naar een stukje ongerept ItaliŽ zijn hier zeker op de goede plaats. Een combinatie van kust, bergen, pittoreske stadjes en een ongerepte natuur maakt de Marche een heel aantrekkelijk gebied. Interessant zijn de kleine steden in het ongerepte binnenland die nog onaangetast zijn door de grote toeristische stromen. Kortom wie op zoek is naar het meer onbekende ItaliŽ mag de Marche zeker niet overslaan.

Kust

De havenstad Ancona is de grootste stad. Het middeleeuwse centrum is door bombardementen tijdens de tweede wereldoorlog grotendeels verwoest. De stad is vooral bekend als inschepingshaven voor Griekenland. Langs de Adriatische kust liggen lange zandstranden. Het leukste stukje kust ligt bij het rotsachtige schiereiland Conero. De hoge kliffen vormen een natuurlijke onderbreking van de lange zandstranden. Bovendien zorgen de pijnbossen voor een aangename verkoeling en de lage mediterrane begroeiing verspreid een heerlijke geur. In schilderachtige badplaatsjes als Portonuovo, Sirolo en Numana vermaken vooral Italianen zich. In het uiterste noorden van de regione vind je de republiek San Marino. Naast zijn eigen munt, postzegels, voetbalelftal en racecircuit (Imola) zijn er vooral taxfree winkels en heel veel toeristen. Interessanter zijn eigenlijk de kleinere steden in het ongerepte binnenland die nog onaangetast zijn door de grote toeristische stromen. Je vraagt je af hoe dat komt, maar stilletjes hoop je ook dat het zo blijft. De meest interessante zijn Urbino en Ascoli Piceno.

Urbino

Je bezoek begint waarschijnlijk in de benedenstad, bij de parkeerplaats en/of bushalte van waar je de Via Mazzini kunt volgen naar de bovenstad. Je kunt echter ook de lift nemen die je snel brengt naar de voet van het Palazzo Ducale. Het is een vreemde gewaarwording; een universiteitsstad met ongeveer 16.000 inwoners die ongeveer 8.000 studenten herbergt. Dat betekent dan ook een gezellige drukte. Aan de zomeruniversiteit worden taalcursussen gedoceerd. Er zijn beroerdere plekken om de Italiaanse taal te bestuderen... Het hart van de stad, de Piazza della Repubblica vormt dan ook een perfect toneel om het geleerde in praktijk te brengen. Urbino dankt zijn ontwikkeling aan de hertog van Montefeltro (die regeerde in de 15e eeuw) die naast rijk ook een grote kunstliefhebber was. Het Palazzo Ducale wat in zijn opdracht gebouwd werd illustreert de artistieke en intellectuele idealen van de Renaissance en er werd een beroep gedaan op alle beroemde kunstenaars en architecten uit die tijd. De faÁade met de verschillende boven elkaar liggende loggia's deed lang dienst als monumentale ingang van de stad. In Urbino staat ook het geboortehuis van de schilder Raffaele. Om zijn werk te zien is het echter interessanter om een kaartje te kopen voor de Galleria Nazionale delle Marche die is gevestigd in het Palazzo Ducale. Tevens kun je dan ook een blik werpen op de vertrekken van de hertog. Als je de stad weer verlaat kun je de lift nemen waarmee je gekomen bent, maar ook de rampa; een 15e eeuwse toren met een wenteltrap. Die brengt je weer terug naar de parkeerplaats.

Ascoli Piceno

Piazza del Popolo In 69 voor Christus veroverden de Romeinen de stad op de stam van de Piceni. De rechthoekige opzet van de oude Romeinse plaats is nog steeds zichtbaar. Het hart van het oude centrum wordt gevormd door de Piazza del Popolo, een ware openluchtsalon. Op dit plein waaraan de kerk van San Francesco ligt speelt zich het hele leven af. De wekelijkse groenten- en fruitmarkt wordt hier gehouden. Op vrijdag en zaterdagavond kun je hier aansluiten in de passeggiata en proberen een plaats te bemachtigen op een van de omringende terrassen voordat de meute zich verspreid over de restaurantjes. De zondagochtend hebben de 'jonge mensen' plaats gemaakt voor hun ouders die na de kerkdienst de laatste nieuwtjes uitwisselen. Het plein is dan gevuld met een prettig geroezemoes. Later op de middag maken de 'oudjes' weer plaats voor de Tifosi die hier verzamelen om naar een wedstrijd van hun lokale club te gaan. Als zij zich weer van het plein hebben verwijderd kun je weer plaats nemen op het in heel Ascoli beroemde terras van Meletti. Keurige in het wit en zwart gestoken obers bedienen jou van een espresso met eigen gemaakte chocolaatjes of een anijslikeur van het huis met olive ascolane; de met rundvlees gevulde en gefrituurde olijven. De specialiteit van de stad. Op het toilet kun je het nuttige met het aangename verenigen en tijdens je verblijf de Romeinse fundamenten van het plein bekijken. Daarna kun je wat rondslenteren in de wijk die, met haar aaneenschakeling van kerken en Palazzi, afdaalt naar de Romaanse brug.

Bergen

In het zuidwesten van de regione liggen de Monte Sibillini. In de zomer vormen de besneeuwde toppen een mooi wandelgebied, waar je kunt worden overvallen door grote kuddes schapen, en in de winter kunnen de lange latten worden onder gebonden. De hoogste top de Monte Vettore (2.476m) torent hoog boven dit nationaal park uit. Midden tussen de bergtoppen ligt de Piano Grande. Letterlijk; de grote vlakte. Het is een indrukwekkend gezicht, vooral in het voorjaar als de vlakte kleurt door de duizenden bloemen.

Grotte di Frasassi

Een fenomeen wat niet onbenoemd mag blijven zijn de Grotte di Frasassi. Ze zijn ontdekt in 1948 en sinds 1974 beperkt open voor het publiek. Een gids leidt je door een labyrint van gangen en 'zalen'. De tocht biedt een indrukwekkend schouwspel aan kalksteenformaties die bestaan uit stalagmieten en stalactieten. De formaties worden aangeduid met tot de verbeelding sprekende namen als I Giganti, Grand Canyon en de Niagara. De mooie, theatrale belichting completeert het geheel. De grotten worden nog steeds onderzocht door speleologen die op zoek zijn naar meer verborgen 'schatten'. De Grotte di Frasassi liggen zo'n 60 km landinwaarts achter Ancona. De Marchegiani zijn zo trots (en terecht) op deze trekpleister dat het lijkt of hij op elk kruispunt in de Marche staat aangegeven.

Een combinatie van kust, bergen, pittoreske stadjes en een ongerepte natuur maakt de Marche een heel aantrekkelijk gebied. Bovendien is het hier zelfs in het hoogseizoen niet erg druk. Kortom wie op zoek is naar het meer onbekende ItaliŽ mag de Marche zeker niet overslaan...

Verken Le Marche vanuit Casa Tartufo B&B en Vakantiewoningen

Page last modified on 24-08-2010 om 19:17
 

Start Grýla

Italie

Site Aanmelden

Email


Index
Disclaimer