IndonesiŽ, 13.677 eilanden 1 land

6.08°Z 106.45°O

IndonesiŽ is een eilandengroep dat tussen Zuid-Oost AziŽ en Australie ligt. Het bestaat uit 13.677 eilanden waarvan er 990 bewoond zijn. De 5 grootste eilanden van IndonesiŽ zijn Nieuw-Guinea, Borneo, Sumatra, Sulawesi en Java. Samen beslaan deze eilanden ongeveer 90% van het totale grondgebied. De hoofdstad van IndonesiŽ is Jakarta. Met ruim 8 Miljoen inwoners is dit ook de grootste stad van IndonesiŽ. De munteenheid is de Rupiah.

Bevolking

IndonesiŽ heeft ruim 230 Miljoen inwoners waarvan het grootste deel Islamitisch is, namelijk 87%. Er is echter ook nog een groep van 10% dat Christelijk is. De overige 3% is voor het grootste deel HindoeÔstisch. Op Bali is echter vrijwel de hele bevolking HindoeÔstisch. Als we het hebben over Etnische groepen dan is de grootste groep de Javanen met 45%. Andere grote groepen zijn de Sundanezen, Madurezen en Maleiers. De rest van 26% bestaat uit ontzettend veel verschillende volkeren met vaak een eigen taal of religie. Deze religies lijken meestal wel erg veel op de Islam, maar zijn dan iets anders.

Op grote eilanden als Bali, Java, Madura en Sumatra heeft IndonesiŽ te kampen met overbevolking. Onder ex-president Soeharto werd begonnen met een actieve bevolkingspolitiek. Dat is een politiek om de bevolkingsgroei terug te dringen. Als mensen bereid waren om niet meer dan 2 kinderen te nemen dan werd men daarvoor beloond met bijvoorbeeld beter onderwijs, betere zorg, enz.

Flora

IndonesiŽ heeft een ontzettend rijke Flora. In totaal zijn er zoín 45.000 verschillende soorten bloeiende plantensoorten en dat is ongeveer 10% van alle soorten die op aarde groeien. Ook zijn er erg veel bomen te vinden. Alleen al op het eiland Borneo zijn 3000 verschillende soorten te vinden. Op heel IndonesiŽ zijn zoín 150 verschillende soorten palmen. Ook zijn er zoín 2500 verschillende soorten OrchideeŽn waar veel specerijen groeien zoals Aardbeien, Bramen, het Javaanse edelweiss en nog veel meer.

Fauna

De dierenwereld van IndonesiŽ is als het ware in twee stukken gehakt. De Filippijnen, Borneo en Bali liggen aan de ene kant met voornamelijk een Australisch karakter qua fauna. Sulawesi en Lombok liggen meer aan de kant van de Aziatische kant. De overgangslijn die tussen de Aziatische en de Australische kant ligt wordt ook wel de Wallace-lijn genoemd. Vele eilanden die ongeveer op deze lijn liggen hebben een mengfauna met van allebei de soorten wat. Dit overgangsgebied wordt ook wel Wallacea genoemd.

Een bijzondere diersoort die voorkomt in IndonesiŽ is de Orang-Oetang. Dit dier is sterk bedreigd en er leven nog maar zoín 5.000 exemplaren in het wild, waaronder op Sumatra en Kalimantan. Op Sumatra komen ook nog olifanten, Sumatraanse Tijgers en Maleise beren in het wild voor. Dit is dus een erg dierrijk eilandje.

Ook op Kalimantan komen veel verschillende diersoorten in het wild voor. Bijvoorbeeld de zeer bijzonder uitziende neusaap. Ook de grootste katachtige van IndonesiŽ leeft op Kalimantan, namelijk de nevelpanter.

Sulawesi is een zeer speciaal geval wat diersoorten betreft. De meeste dieren hier hebben een Aziatische oorsprong. De twee soorten koeskoezen, waaronder de beerkoeskoes, zijn echter buideldieren en hebben een Austraal-Aziatische afkomst. Dieren die wereldwijd alleen maar op Sulawesi voorkomen zijn dwerg- of gemsbuffels, de barbirusa (een wild zwijn met gebogen slagtanden), de grote palmmarter, de tarsier (de kleinste aap ter wereld. 10cm) en de zwarte baviaan.

IndonesiŽ is ook erg rijk aan vogels. Er komen in totaal zoín 1500 vogelsoorten voor op IndonesiŽ waarvan er zoín 600 voorkomen op Borneo. Ook op Kalimantan en Molukken komen veel van dit soort vogels voor. Op Sumatra en Kalimantan leven veel meer exotische vogels zoals de `IJsvogel, Ibissen en neushoornvogels. Sumatra is na Irian Jaya het vogelrijkste eiland van IndonesiŽ

De gebieden die dus het meest geschikt zijn voor dierenliefhebbers zijn:

  • Sumatra (voor grote zoogdieren en vogels)
  • Kalimantan (voor de apen, vogels en de nevelpanter)
  • Sulawesi (voor zeer bijzondere dieren zoals de tarsier en de Zwarte baviaan)
  • Irian Jaya en Borneo (voor de prachtige vogels)

Klimaat

IndonesiŽ heeft een tropisch klimaat. Het is er het hele jaar door warm met temperaturen tussen de 25 en 30 graden. Onderstaande tabel geeft dat wat duidelijker weer.

 JanFebMaaAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Min232323232323232323232323
Max292930303131313131313030

IndonesiŽ is echter niet heel droog met gemiddeld 5 tot 10 regendagen per maand. De neerslag per maand is echter niet constant met zoín 50mm in de zomer en bijna 250mm in de winter. Je kan stellen dat het van oktober tot mei in IndonesiŽ de natte-moessontijd is. In de namiddag regent het dan vaak enkele uren zeer plaatselijk, waardoor alles weer opfrist en de temperatuur iets daalt. De meeste regen valt dus in januari en februari. De luchtvochtigheid ligt hoog tussen 75% in de zomer en 85% in de winter.

Water in IndonesiŽ

IndonesiŽ is voor natuurliefhebbers een fantastische plek om naartoe te gaan. Door de grote verscheidenheid aan planten en dieren kan zoín vakantie alleen maar geslaagd zijn. Er is echter ook veel water in IndonesiŽ. Dat kan ook haast niet anders als het uit ruim 13.000 eilanden bestaat, maar ook op de eilanden zelf zijn grote rivieren. Een aantal grote rivieren zijn de Kapuas op Borneo, de Brantas op Java en de Musi op Sumatra. Op Borneo zijn ook veel meren, namelijk meer dan 100. Deze rivieren zijn niet allemaal even klein. De Jempang (15.000 hectare), de Semayang (13.000 hectare) en de Melintang (11.000 hectare) zijn namelijk ontzettend groot en ook geschikt voor watersport. Ook Irian Jaya kent 2 erg grote meren, namelijk de Danau Paniai en het Danau Sentani.

IndonesiŽ is dus een geweldig land om een keer naar toe te gaan. Door de vele eilanden met allemaal eigen dingen is er al veel variatie. De prachtige Flora en Fauna maakt dat allemaal nog mooier, en door de vele meren en rivieren kan een vakantie naar IndonesiŽ echt prachtig worden.

Bron

`

Page last modified on 16-10-2008 om 12:17
 

Start Grýla

Indonesie

Site Aanmelden

Email


Index
Disclaimer