Galapagos Eilanden

0° 90°WL

Een kleine 1000 kilometer ten westen van Ecuador liggen de dorre, woeste eilanden, met een naam afgeleid van het Spaanse woord voor schildpad. En niet zonder reden de Galapagos eilanden staan bekend om de grote schildpadden.

Vier grote oceanen komen samen bij de Galapagos eilanden, de Humbolt stroom vanuit het zuidelijke Peru, de equatoriale stroom uit het westen, de noordelijke equatoriale stroming en de Panama stroom uit het oosten. Vissen en andere ongewervelde zeedieren komen met deze stromingen terecht bij de Galapagos eilanden en bevolken de rotsige kust, de zanderige zeebodem en de mangrove bossen van de Galapagos. Een van de meest speelse bewoners is de zeeleeuw ( genera Zalophus, Otaria ), die de duiker trakteert op een waterballet. Een monster van andere afmetingen is de walvishaai ( Rhincodon typus ), de grootste vis in zee met de afmeting van een bus. Gelukkig zijn confrontaties met deze gigant zeldzaam, ontmoetingen met andere haaien zijn echter zeer waarschijnlijk, hammerkop haaien, de galapagoshaai en nog enkele soorten groter dan de mens

Een wat onverwachte bewoner van de eilanden zijn de Galapagos Pingu´ns, hier en aan de west kust van Zuid-Amerika hebben de pingu´ns de kou verruild voor een bestaan nabij de evenaar.

Een andere unieke bewoner van de wateren is de water-leguaan met de afmeting van een fret. Met zijn stompe snuit graast deze mini draak algen van de rotsen Het archipel heeft geen koraal rif, de rotsformaties onder water zijn van vulkanische oorsprong, sommige kaal, andere bedekt met rode algen, sponzen en koralen.

Een reden dat er geen rif vormende koralen voorkomen is het weer fenomeen El Nino, periodiek keren de zeestromen door El Nino, er komt dan relatief koud en voedselarm wter naar de eilanden, een situatie ongeschikt voor plankton en koraal. Daarnaast brengt El Nino een grote hoeveelheid regen, het zeewater wordt minden zout en ook dit levert een negatieve bijdrage aan de groei van het koraal. Desondanks bevinden zich meer dan 300 soorten vis in de wateren rond de eilanden.

Page last modified on 02-09-2007 om 21:14
 

Start Grýla

Ecuador

Site Aanmelden

Email


Index
Disclaimer