De Muur

40.4 °N 116.0 ° O

De Chinese Muur, ook wel Grote Muur geheten (pinyin: Wan-Li Chángchéng, Chang Cheng, 10.000 Li Lange Muur, waarbij 10.000 Li ongeveer 5000 kilometer is), ligt in het noorden van China is alle stukken bij elkaar opgeteld zo'n 7200 kilometer lang is.

Toeristen file op de Chineese muur

De muur begint in Shanhaiguan bij Bo Hai 300 km oostelijk van Peking. Bo Hai heeft een groot fort dat enige jaren geleden helemaal herbouwd is. Dit fort heet de oude drakenkop en is momenteel een, vooral voor Chinese toeristen, grote trekpleister. De muur eindigt bij Lop Nur in het zuidoostelijk deel van de autonome regio Xinjiang.

Het eerste deel van dit indrukwekkende bouwwerk werd vanaf circa 200 v. Chr. gebouwd door de Qin-dynastie van het oude China als verdedigingswerk tegen rondtrekkende invasielegers vanuit het noorden. Er werden vier reeds bestaande muren uit 700 voor Christus verstevigd en met elkaar verbonden tot een lengte van 5000 kilometer. De eerste muren waren aarden en lemen verhogingen die aan de Romeinse limes deden denken, maar uiteindelijk deed steen zijn intrede en werden wachttorens gebouwd. Tijdens de Tang-dynastie raakte hij in verval, maar ten tijde van de Ming-dynastie (1368-1644) werd de muur hersteld en uitgebouwd tot een lengte van 6400 kilometer, de gehele renovatie duurde 100 jaar.

Mannetjes op de Chineese Muur

Met zijn enorme lengte een gemiddelde hoogte van 7 meter en een breedte van 5 tot 10 meter is het een van de grootste bouwwerken ooit door mensen gemaakt. Het is tevens een van de grootste graven ter wereld, arbeiders die tijdens de bouw omkwamen werden simpelweg, onder in of naast de muur begraven.

Meer dan een miljoen mensen bewaakten de muur vanuit ruim 1000 forten en uitkijktorens. Als de vijandige legers eraan kwamen staken ze een mengsel van hout, stro en mest in brand. Eén dikke rookwolk betekende 500 soldaten, vier rookwolken betekende 10.000 vijandige soldaten. Honderd jaar later waren de Hunnen nog altijd niet verslagen. De Ming voerden uitgebreide oorlogen tegen de Mongolen en Mandsjoes, ten dele afstammelingen van de Hunnen. Uiteindelijk werd de muur gebouwd en trok het keizerrijk zich achter de muur terug, daarbij duizenden vierkante kilometers land aan de nomaden prijsgevend. Het zou hen niet helpen: in 1644 maakten de Mandsjoes gebruik van interne verdeeldheid en veroverden China. De muur is op veel plaatsen zwaar beschadigd of zelfs afgebroken. De stenen zijn voor andere doelen gebruikt, of de muur is door erosie of oorlogsgeweld beschadigd.

Over de Grote Muur bestaat een hardnekkige mythe: het zou het enige door mensen vervaardigde bouwwerk zijn, dat je kunt zien vanaf de maan. De Muur is wel lang, maar hij is veel te smal om zichtbaar te zijn. Yang Liwei die in 2003 als eerste Chinese taikonaut 14 baantjes om de Aarde maakte, noemde als enige tegenvaller van de vlucht, dat de Muur niet te zien was. De Amerikaanse astronaut Leroy Chiao heeft in 2005 fotografisch bewijs geleverd dat de Muur toch is te zien vanuit de ruimte, vanaf een lage baan rond te aarde. Ook is de muur te zien op google maps/earth

De Chinese Muur is in 1987 opgenomen door de UNESCO op de werelderfgoedlijst en wordt door velen beschouwd als een van de niet-klassieke Wereldwonderen

Page last modified on 01-10-2015 om 17:31
 

Start Grýla

China

Site Aanmelden

Email


Index
Disclaimer