Orongo - Rano Kau - Motu Nui

Op de zuidpunt van Rapa Nui ligt de vulkaan Rano Kau en hier bevindt zich het ceremonieel dorp Orongo. Dit dorp was maar eens per jaar bewoond, tijdens de vogelman wedstrijd. Doel van deze race was om langs de rotsen van de vulkaan omlaag te klimmen naar de oceaan, dan naar het achterste van de drie eilanden -Motu Nui- twee kilometer in de oceaan te zwemmen, daar een ei te zoeken van een 'tern', een vogel die daar jaarlijks komt broeden, terug te zwemmen, omhoog te klimmen en het ei heelhuids te overhandigen. De winnaar kreeg dan de status van tangata manu - vogelman en werd een jaar in isolatie opgesloten. Ondertussen kreeg zijn stam een verheven status.

Motu Nui

Make Make
Make Make de goden maker

Anders dan van de andere historie van het eiland is van deze vogelman-cultus veel bekend. Het vond nog steeds plaats nadat de blanken het eiland ontdekt hadden. Naar schijnt kwam de vogelman-cultus tot bloei na 1680, met de ondergang van de moai's en eindigde in 1864.

Er hebben twee verschillende groepen op het eiland gewoond, de langoren ( ze vergroten hun oorlellen door steeds grote voorwerpen hun hun oor-piercing te stoppen) en de kort-oren. De langoren maakten de maoi's, deze hebben dan ook allemaal lange oren. Op de een of andere manier hebben de kort-oren de macht gegrepen, werd het uithouwen van de maoi's gestaakt en de reeds opgestelde omgetrokken.

  • hotel Manutara

< Tongariki -Rano Raraku- Te Pito Kura | Start Pagina | Tahai - Paaseiland >

Page last modified on 24-02-2007 om 02:22