Paaseiland Easter Island Isla de Pascua

Paaseiland is het meest geïsoleerde bewoonde eiland ter wereld. Pitcairn is de dichtstbijzijnde buur, op 1900 kilometer afstand. Chili’s vasteland ligt op 3600 kilometer, een kleine vijf uur per lijnvliegtuig. De Nederlandse zeevaarder Jacob Roggeveen voer op paaszondag 1722 langs dit speldenknopje in de Stille Oceaan en noemde het daarom Paascheiland. In het Spaans, de voertaal van Chili, waartoe het eiland sinds 1888 behoort, is dat Isla de Pascua. De andere naam van het eiland -Rapa Nui- verwijst naar het kleinere Tahitiaanse eiland Rapa. Lokaal worden zowel het eiland als de inwoners en de eigen taal nu Rapa Nui genoemd.

De landing op Paaseiland is vrij indrukwekkend, het vliegtuig maakt een driekwart cirkel om het eiland heen, zo heel groot is het eiland niet dus het is volledig te overzien. Al vrij laag vliegend, en het eiland heeft toppen van 500 meter, voor je gevoel op ooghoogte met het eiland zelf. Op het laatst met twee haakse bochten waarbij de vleugels door het water sleuren wordt dan de landing ingezet, zowel de kop als de staart van de landingsbaan liggen zo ongeveer in zee.

Mataveri International Airport
Mataveri International Airport

Aankomst is nog echt trap af en over het platform naar de bagage-schuur. De aankomst is te vergelijken met de aankomst op Terschelling het dorp is uitgelopen, tientallen tour-operators, hotels en anderen staan klaar om de gasten op te vangen, en jawel je krijgt bloemen om. Tegelijkertijd staat eenzelfde groep mensen klaar voor vertrek. Tegen de tijd dat we goed in wel in het hotel zitten, buldert het vliegtuig weer weg, in dit geval terug naar Chili. Tot 1968 was het eiland zo goed als onbereikbaar en onbezocht. 1 keer per jaar kwam er een Chileens oorlogsschip om voorraden en de post te brengen. In '68 is de landingsbaan aangelegd; in het begin kwamen er enkele vluchten per week, sinds niet zo lange tijd komen er dagelijks toestellen om bezoekers te brengen. Vrijwel de volledige bevolking van 4000 mensen leeft direct of indirect van het toerisme.

Puna Pau Pukao

Een aantal van de beelden Moai's op het eiland waren voorzien van een ronde topknots van rood lava gesteente uit de mijn Puna Pau, een oude vulkaan. Wat deze hoeden precies voorstelden weet men niet meer, haren, tulbands of ander hoofddeksel. Ook de vraag hoe ze de stenen van enkele tonnen bovenop de Moai's geplaatst werden, is een onbeantwoorde.

Puna Pau Pkao
Moai Topknots

Ahu Akivi met zijn zeven imposante gerestaureerde moais.

Ahu staat voor de verhoging, tafel of zo je wilt altaar waarop 1 of meerdere Moai's staan opgesteld. In tegenstelling van wat in veel reisgidsen staat De beelden die mysterieus over zee uitkijken kijken de beelden die hun eindbestemming, hun Ahu, bereikt hebben juist niet over zee uit, maar landinwaarts over het dorp. De beelden die wel over zee uitkijken zijn er wel, die staan nog bij de vulkaan waar ze gemaakt zijn, maar die niet meer naar hun Ahu getransporteerd werden.

Paaseiland zit nog niet voor alle zoom-niveau's in google maps. Als er geen kaart is verder in ([+]) of uitzoomen ([-])

  • Paaseiland Internationaal vliegveld
  • Hotel Manutara
  • Paaseiland

< Santiago de Chile | Start Pagina | Tongariki -Rano Raraku- Te Pito Kura >

Page last modified on 28-02-2007 om 20:04