Cambodja

Het koninkrijk Cambodja is een constitutionele monarchie in het zuidoosten van Azië. Cambodja ligt tussen Thailand in het westen, Laos in het Noorden, Vietnam in het Oosten de gold van Thailand in het zuiden. Het grootste deel van de 13 miljoen Cambodjanen zijn de Theravada boeddhisten met een Khmer afkomst, maar er leven ook Cham (Moslims) en groepen die deel uitmaken van verschillende kleine stammen in de heuvels van Cambodja.

Tussen de 9de en 15de eeuw was Cambodja het middelpunt van het Khmer imperium, een grootmacht op het indo-chinese schiereiland met Angkor als hoofdstad. Vanaf 1863 was het land een protectoraat van Frankrijk totdat het in 1953 onafhankelijk werd. De Cambodjanen zelf noemen hun land Kampuchea, deze naam is afgeleid van het woord Kambu-ja. Deze naam betekent letterlijk: zij die geboren zijn door Kambu. Kambu is volgens een mythe de grondlegger van Cambodja. Deze mythe gaat zover terug als de 10e eeuw.

Cambodja bestaat voornamelijk uit laagland met een hoogte van minder dan 100 meter boven zeeniveau. Het meest karakteristiek zijn de vlakten gevormd door de overstromingen van het Tonlé Sap meer (Grote meer in het Khmer), terwijl deze in de droge tijd een oppervlakte heeft van 2500 vierkante kilometer, groeit deze bijna een factor 10 tot 24000 vierkante kilometer tijdens de regentijd gevoed door de Mekong rivier. De vruchtebare vlakten zijn dicht bevolkt en vormen het hart van Cambodja, met de verbouwing van rijst als belangrijke activiteit.

Terwijl het binnenland voornamelijk bestaat uit laagland zijn er langs vrijwel alle grenzen lage gebergtes. In het zuidwesten van Cambodja ligt het Kravanh gebergte (Cardamon gebergte) met als hoogste piek de Aoral berg van 1771 meter. Dit gebergte heeft een uitloper langs de kust tot aan de grens met Vietnam genaamd het Damrei gebergte (Olifantgebergte) met pieken tussen de 500 en 1000 meter. De westelijke grens van Cambodja met Thailand wordt gevormd door een heuvelachtig gebied met toppen tot 500 meter. Aan de noordelijke grens met Thailand liggen de steile Dongrek bergen met pieken tot 700 meter, ook de tempel Preah Vihear ligt in dit gebergte.

Na de textiel industrie is het toerisme de belangrijkste bron van buitenlandse deviezen. Het toerisme is de snelst groeiende tak van economie in Cambodja. Cambodja is een steeds populairdere vakantie bestemming.

Toeristisch hoogtepunt is een bezoek aan Angkor de oude hoofdstad, daarnaast zijn de hoofdstad Phnom Penh, de havenstad Sihanoukville met zijn stranden en het gebied rond Kampot met de spookstad Bokor populaire bestemmingen

De temples van Angkor zijn de grootste attractie van Cambodja, dit werelderfgoed omvat bijna 100 tempels, de religieuze overblijfselen van een groot administratief en religies centrum uit de hoogtijdagen van het Khmer rijk. Gebouwd in de 9de en 13de eeuw ter ere en gloria van verschillende Khmer koninginnen. De drie mooiste tempels zijn de Bayon, de Ta Prohm en de enorm Angkor Wat. Terwijl het Khmer rijk aan onderlinge twisten en slecht bestuur ten onder ging, is Angkor rond de 15de eeuw grotendeels verlaten en grotendeels door de jungle overgroeit. Om een totale vernietiging van de ruines te voorkomen is begonnen de uitbundig groeiende vegetatie te verwijderen en de tempels te restaureren, een proces dat nog steeds bezig is.

Het Angkor Wat complex is een groot en groots voorbeeld van de Khmer architectuur. Gebouwd aan het begin van de 12de eeuw door koning Suryavarman II als zijn staatstempel is het een belangrijk religieus centrum gebleven. Eerst voor de Hindoe, later voor Boeddhisten. Buiten bereik van toeristen tijdens de burgeroorlogen is het een wereldattractie geworden, het verkreeg grote bekendheid als decor van de film Tomb Raider.

De Bayon tempel is een ander hoogtepunt van Angkor, gebouwd in de 13de eeuw door koning Jayavarman VII, was dit komplex met zijn 54 torens lange tijd het centrum van de hoofdstad.

Page last modified on 13-04-2006 om 22:00
 

Start Grýla

Cambodja

Site Aanmelden

Email


Index
Disclaimer