Wereldwijzer Zwitserland: tradities en nieuw imago

  De Wereldwijzer Zwitserland laat, naast het traditionele leven, het nieuwe imago van Zwitserland zien. De hightech, moderne kunst en architectuur en het stijlvol design aan de ene kant, de imposante bergen, prachtige Alpennatuur en krachtige kastelen en kloosters aan de andere zijde.
Het bruisende ZŁrich leidt de vooruitgang in het Alpenland. De Bahnhofstrasse, naar zeggen de duurste straat van het land, maakt dat meteen duidelijk. Een traditionele stad als Luzern , ooit de bijna hoofdstad van Zwitserland, herbergt moderne musea en fonkelend nieuwe architectuur.

Tegenstellingen

Zwitserland wordt een land van bewust gecreŽerde tegenstellingen. Zwitserse architecten restaureren oude gebouwen door te scheppen: op haast natuurlijke wijze krijgen historische gebouwen een nieuw uiterlijk zonder dat het de authenticiteit aantast.

Chaletachtige kuurhotels krijgen concurrentie van strak ontworpen kuurbaden, waar het licht wordt gevangen in een haast onwerkelijke sfeer.

Contrasten

Tegenstellingen zijn er altijd geweest in het Alpenland. Het Duitstalige heuvelachtige Mittelland contrasteert sterk met de mediterrane sfeer in het Italiaanstalige Ticino, waar de palmen en oleanders groeien.

De koeien op de almen van GraubŁnden treft men in het internationaal georiŽnteerde GenŤve niet aan. Het katholieke en conservatieve Centraal-Zwitserland verschilt nog steeds sterk van ZŁrich, de economische motor en bakermat van creativiteit. Zwitserland kent een grote verscheidenheid, die veel toeristen niet kennen.

Verrassende kijk

Journalist en fotograaf Elio Pelzers levert met zijn Wereldwijzer een veelzijdige en informatieve gids af met een verrassende kijk op Zwitserland. Hij belicht in deze gids de Zwitserse verscheidenheid en tegenstellingen op treffende wijze. De vele kleurenfoto's accentueren dat.

Bekend en onbekend

Zoals van hem gewend gaat hij in op de relatie met Nederland en de daaruit voortgekomen bezienswaardigheden voor toeristen. De highlights - van de Matterhorn tot de Jungfrau - ontbreken uiteraard niet. Maar ook onbekende locaties komen aan bod.

Ongeschonden

Bijvoorbeeld de omgeving van Lago Ritom dat doet denken aan de Noorse bergen. Of de vele kleine steden en dorpen die Zwitserland rijk is en waar door het achterwege blijven van oorlogen in de laatste eeuwen een ongeschonden historisch centrum overeind bleef.

Informatie

Page last modified on 15-05-2012 om 16:18