Waar heen in Gelderland en Overijssel

  De voorbereidingen voor een nieuw toeristisch seizoen zijn in ook oost-Nederland in volle gang. Het Gelders-Overijssels Bureau voor Toerisme maakte een samenvatting van een groot aantal nieuwe ontwikkelingen, attracties, activiteiten en evenementen. Overijssel-Gelderland

Veluwe

Dierenpark Wissel

Dierenpark Wissel (Epe) bruist in 2007 van de activiteit. Kidspower: een kijkje achter de schermen, het klaarmaken van voer, dierenverblijven verschonen en dieren voeren. Zoo Crime Investigation: kinderen gaan aan de slag als 'speurneus' om de onnatuurlijke dood van een zwart-witte vari op te lossen. Zoo Times Ontmoeting met de dierenverzorger, die interessante wetenswaardigheden vertelt over de dieren en hun levensstijl.

Dolfinarium

Bij het Dolfinarium in Harderwijk kun je in 2007 terecht voor een nieuwe dolfijnenshow, om roggen of haaien te aaien, te slapen bij de dolfijnen en om Spetter te bewonderen. Spetter is een eenjarige dolfijn die de hoofdrol speelt in zijn eigen televisieserie.

Kröller-Müller

Het Kröller-Müller Museum in Otterlo is naast de collectie Van Gogh wereldberoemd vanwege de beeldentuin. In een natuurpark van 25 hectare staat een unieke verzameling van ruim honderd beelden. In 2007 staat deze centraal. Er komen een beelden-tuinboek, een binnenexpositie van kwetsbare buitenbeelden, maquettes en tekeningen van nooit uitgevoerde projecten en een tweetal nieuwe projecten van Marta Pan en Pjotr Müller. De laatste realiseert in het voorjaar een eigen museumhuis in het Beukenbos. Verder wordt in het najaar van 2007 een selectie van de uitgebreide collectie tekeningen van Vincent van Gogh tentoongesteld.

Apenheul

Apenheul (Apeldoorn) presenteert in 2007 een nieuwe gorillaman als leider van de negen gorillavrouwen. Jambo is zijn naam en hij is de opvolger van de in 2005 overleden Bongo. Nieuw is ook de 'Gorilla-trail'', waar het spoor van de gorilla gevolgd kan worden. Verder heeft het bergachtige gebied van de Berberapen een facelift ondergaan om de bezoekers nog dichter bij de apen te brengen.

Cultuur onder dak

CODA staat voor Cultuur Onder Dak Apeldoorn , een voor Nederland unieke combinatie van bibliotheek, archief en (het Apeldoorns) museum. Het gebouw, een ontwerp van de bekende architect Herman Hertzberger, is alleen al een bezoek meer dan waard. Ook in 2007 zijn er weer bijzondere tentoonstellingen, waaronder een overzicht van het werk van de Nederlandse topfotograaf en filmer Paul de Nooijer, 'Accessoires in de mode' (aansluitend bij de Mode Biënnale in Arnhem) en een tentoonstelling over de geschiedenis van het behang;

Paleis Het Loo

Wie de wereld van de Oranjes wil bezoeken is in Paleis Het Loo aan het goede adres. 'Een koninklijk fotoalbum', een fotoreportage over het koningshuis in de Nederlandse samenleving in de 20e eeuw is het hele jaar door te bewonderen. Van april t/m juni is er de tentoonstelling 'Vazen en bloemenmanden van Paleis Het Loo'. Van juni t/m augustus biedt het paleisdak iedere woensdag een koninklijk uitzicht over de tuinen.

Zandsculpturen

Komende zomer komen opnieuw een aantal zandsculpteurs samen in het Apeldoornse natuurpark Berg & Bos. Zandsculptuur Apeldoorn staat van 16 juni tot 9 september in het teken van Bella Italia en wekt de Italiaanse cultuur en sfeer in zand tot leven.

Kinderparadijs

Kinderparadijs Malkenschoten in Apeldoorn is precies vijftig jaar het huis van Binky, het stoerste varkentje van Nederland. En dat wordt gevierd. Binky viert graag feest met je op zijn kinderboerderij met speeltuinen voor groot en klein, waaronder een heuse waterspeeltuin. Kijk voor alle Big Fun-verrassingen in het jubileumjaar op internet .

Zwemmen

Wie wil zwemmen is in Apeldoorn toch al aan het goede adres het Kristalbad is het grootste openluchtzwembad van Nederland en zwembad Malkander wordt begin 2007 omgevormd tot een Aquacentrum met alle mogelijke vormen om je te ontspannen, van hotwhirlpool tot stoombad geïnspireerd op Gaudi.

Regio Arnhem-Nijmegen

Openluchtmuseum

Een dagje meemaken in het leven van groot- en overgrootouders (van 1650 tot heden) kan in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. In 2007 is er speciale aandacht voor het thema vrije tijd. Maak kennis met o.a. het vakantiehuisje van Rietveld (op slechts 33 m2 ruimte voor maar liefst 8 personen) en de veranderende vervoersfunctie van de punter in Giethoorn (toeristen in plaats van vee en vracht). Verder staat er vanaf de zomer een authentieke loods van Van Gend & Loos met een presentatie over de arbeidsverhoudingen in Nederland.

Bevrijdingsmuseum

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944‑1945 te Groesbeek organiseert in 2007 een keur aan activiteiten. In de periode rond bevrijdingsdag (5 mei) en ver daarna zijn er battlefield tours per bus en fiets, films, lezingen, rondleidingen, demonstraties en exposities. Speciaal voor kinderen is er op 4 juli 'spionage-training' (spoedcursus spion) en op 8 augustus: de smaak van vrijheid (bevrijdings-brood bakken). Kijk voor de hele evenementenkalender op internet.

Museumpark Orientalis

Het Bijbels Openluchtmuseum (Heilig Land-Stichting) blijft zich vernieuwen en heet vanaf maart 2007 Museumpark Orientalis. Een nieuwe audiovisuele introductie show laat op sprekende en indringende wijze verleden, heden en toekomst van jodendom, christendom en islam zien. De show prikkelt bezoekers om na te denken over eigen opvattingen rondom geloof en de plaats daarvan in onze interculturele samenleving.

Afrika Museum

Een forse uitbreiding, een kritische herziening van de vaste opstelling en structurele aandacht voor de hedendaagse Afrikaanse kunst: Het Afrika Museum in Berg en Dal ontwikkelt zich evenals het continent blijvend. Het vernieuwde museumgebouw en tentoonstellingsruimte zijn bijna twee keer zo groot geworden. Een bezoek aan het 'nieuwe' Afrika Museum wordt een reis langs presentaties die niet alleen de voorwerpen tot hun recht laten komen, maar ook de geschiedenis van het westerse kijken naar Afrikaanse kunst belichten.

Rivierenland: Betuwe, Bommelerwaard, Land van Maas en Waal

Vestingdriehoek

Maak kennis met Rivierenland op z'n best: ontdek de Vesting3hoek met GPS, struin door de uiterwaarden, proef de streek, pak een veerpontje, ga op zoek naar het grootste geheim van Buren, neem plaats op de eretribune zoals de rivierdijken ook wel worden genoemd, strijd met ridders op Slot Loevestein of ga walnoten rapen op Landgoed Mariënwaerdt;

Tuinen van Appeltern

De Tuinen van Appeltern afficheert zich met meer dan 180 verschillende voorbeeldtuinen als Europa's grootste en meest veelzijdige tuinideeënpark. Nieuwe tuinen in 2007: de Poëzietuin (gedichten als kunstwerkjes in een ommuurde tuin), de Lichtlaan (zwaar schaduwrijke tuin met bijzondere tuinlampen en verlichte waterornamenten), de Waterplanten Lounge (exotisch waterplanten in speciaal voor dit doel geproduceerde potten en vazen) en vier nieuwe trendtuinen die op een eigenzinnige manier onze tuintoekomst bespiegelen.

Hanzesteden aan de `IJssel

Fietsroutegids

De Hanzesteden aan de IJssel presenteren zich in 2007 met een compleet vernieuwde fietsroutegids waaraan twee nieuwe routes zijn toegevoegd in het Nationaal Landschap `IJsseldelta, het gebied tussen de hanzesteden Kampen, Hasselt en Zwolle Zwolle. Dat brengt het totaal aantal routes in de nieuwe gids op elf, variërend in lengte van 18 tot 47 kilometer;

`IJssel als strijdtoneel

De `IJssel vormde eeuwenlang een berucht strijdtoneel. Nog altijd zijn kastelen, forten, bunkers en bruggen zichtbaar in het landschap.

Euregio: grensgebied NL - D

Handelsweg

De lange afstandswandelroute Handelsweg voert wandelaars door lieflijke heuvellandschappen en uitgestrekte vlakten van Deventer naar Osnabrück. Op hetzelfde 229 kilometer lange, gevaarlijke traject als waarlangs ooit Duitse kooplieden, de Tödden, hun koopwaren naar het oosten van Nederland vervoerden. De drie trajectkaarten (Deventer-Oldenzaal, Oldenzaal-Rheine, Rheine-Osnabrück) waarmee de wandelaars op pad kunnen kosten € 4,- per stuk.

Overstappunten

Op ruim dertig locaties in de Achterhoek zijn Toeristische Overstappunten (TOP's) ingericht. In Overijssel zijn er inmiddels vijf van de in totaal 32 gereed. In het voorjaar van 2007 volgt de rest. Tegelijkertijd worden de TOP's geëxporteerd naar Duitsland. Aan de Duits-Nederlandse grens komen er dertien grensoverschrijdende TOP's bij. Elf op Duits grondgebied, twee aan Nederlandse zijde. De 13 grens-TOP's tonen de aanwezige grensoverschrijdende routes en informeren over de verschillen in de routesystemen aan beide zijden. Behalve aan de kegelvormige zuil, informatieborden, parkeerplaatsen en rustbankjes zijn ze te herkennen aan de Duitse, Nederlandse en Europese vlag die er in top gaat.

`CrossArt

Binnen het Nederlands-Duitse cultuurproject `CrossArt tonen tien musea in de grensstreek hun aanbod moderne en hedendaagse kunst. Wie zijn eigen kunstreis in deze regio wil samenstellen kan daarvoor het internet, met een keuze uit maar liefst 99 tips en reissuggesties. Overdag de meesterwerken bewonderen in de musea en 's avonds te gast zijn in een kasteel of landhuis, Cross Art biedt het sinds kort aan met Culture & Castles.

Achterhoek

Camping Card Achterhoek

De Achterhoek maakt kamperen in 2007 extra aantrekkelijk. Met de Camping Card Achterhoek kan tegen gereduceerd tarief op een groot aantal campings worden overnacht. Iedereen die de Camping Card Achterhoek aanschaft kan kan het weekend voor Pasen (30 maart t/m 1 april) twee nachten gratis kamperen.

Jan Klaassen

Het Land van Jan Klaassen -Braamt- is het speelpark nummer één voor kinderen tot acht jaar. Rondom het kasteel van Jan Klaassen kunnen kinderen zich vermaken met talrijk spelmateriaal. In het kasteel bevindt zich het grootste poppentheater van Nederland, waar Jan Klaassen en Katrijn dagelijks voorstellingen verzorgen. Verder heeft het park een 2000 m2 grote indoorspeeltuin, is er een westerndorp en kun je griezelen in het spinnenhuis (1000 spinnen).

Boekenstad Bredevoort

Bredevoort Boekenstad is inmiddels in binnen- en buitenland een begrip. Sinds de start in 1993 hebben vele antiquariaten, galeries en ateliers zich hier blijvend gevestigd. Elke 3e zaterdag van de maand is er een gespecialiseerde boekenmarkt, in mei en augustus twee grote internationale boekenmarkten.

Schilderijmysterie

Het middeleeuwse kastel Huis Bergh in des Heerenberg toont van 1 mei tot 1 september onder de naam 'Het mysterie achter het schilderij' achterkanten van schilderijen. Op houten panelen aangebrachte schilderingen bevinden zich vaak lakstempels en etiketten, die waardevolle informatie geven over de herkomst. Deze tentoonstelling wordt georganiseerd naar aanleiding van enkele spectaculaire ontdekkingen bij het onderzoek naar en restauratie van enkele belangwekkende 15e en 16e eeuwse schilderijen uit de collectie van Huis Bergh.

Kampen, Zwolle, Overijssels Vechtdal

Stadsarrangementen

De VVV Kampen, Zwolle, Overijssels Vechtdal heeft stad en ommeland weer de nodige nieuwe impulsen gegeven. In Kampen met diverse nieuwe stadsarrangementen en een winkelgids met de leukste zaken. Zwolle heeft onlangs goud gewonnen tijdens de 'Entente Florale 2006', een Europese Groencompetitie.

Wandelen en fietsen

Als groenste stad van Europa presenteert Zwolle o.a. een Stadsrecreatiekaart en de Groene Slingerroute , een fietstocht van 90 kilometer slingerend door het buitengebied. Verder is het fietsassortiment uitgebreid met het boekje 'Oorlogswinter, hongerwinter' met tochten die in de oorlogswinter van 1944/1945 hongertrekkers uit het westen van Nederland ondernamen om aan voedsel te komen.

Verhalenpaden

Het Overijssels Vechtdal richt zich op de kinderen met o.a. de stadswandeling 'Speuren naar sporen' door het centrum van Ommen, een kinderactiviteitengids en het 'Wolvenspoor', waarbij kinderen als wolf spelenderwijs het (speel)bos bij Ommen verkennen. Verder verschijnen er nieuwe 'Verhalenpaden' (Gramsbergen, Hoonhorst), waarbij al wandelend in verhalen het plaatselijk verleden tot leven wordt gewekt. Tot slot verschijnt in het voorjaar van 2007 in Staphorst een 'Oude Ambachten auto- en fietsroute'.

Vijvertuinen

Ongeveer dertig tuinen met daarin vijftig vijvers rondom drie grote natuurvijvers vormen samen de Vijvertuin Ada Hofman (Loozen) , vernoemd naar de vrouw die bekend staat vanwege haar specialisme om vijvers op natuurlijke wijze helder te houden. Uniek in het vijvercomplex is de daktuin van 600 m2 met daarin een koi en karpervijver. Verder beschikt Vijvertuin Ada Hofman over de grootste groene kikkerpopulatie van Nederland.

Twente: het Landgoed van Nederland

Industrieel Erfgoed

Nergens in Nederland of elders in Europa is er op zo'n korte afstand zo'n unieke combinatie van industrieel erfgoed. Na de fiets- en wandelroutes voor volwassenen kunnen nu ook kinderen per fiets reizen door de historie van 150 jaar textiel, metaal en zout. 'De Ring van de textielbaron' is twaalf kilometer lang en duurt inclusief opdrachten ongeveer drie uur. De beschreven route is gericht op kinderen van negen tot en met twaalf jaar. Aan de hand van Mette, een meisje dat honderd jaar geleden leefde en Lex, een jongen van nu komen de jeugdige deelnemers meer te weten over het industriële verleden van Twente.

Wandelnetwerk

Met de komst van het wandelnetwerk zijn er in heel Twente inmiddels 70 startpunten waar de auto achtergelaten kan worden. Met behulp van een informatiepaneel met overzichtskaart kan op deze plekken direct een wandeling worden gestart. Ieder startpunt biedt tenminste twee korte wandelingen. Er zijn al routes vanaf 3 kilometer die met een specifieke kleur zijn gemarkeerd.

Onderweg is het mogelijk om bij een genummerd keuzepunt over te stappen op een andere route met een andere kleur. Op die manier zijn routes eindeloos met elkaar te verbinden tot de gewenste afstand of het gewenste doel. Voor het volledige overzicht van alle startpunten, routes en het samenstellen van eigen tochten is het aan te raden om een gedetailleerde wandelkaart aan te schaffen. Deze is voor € 5,95 te koop bij de VVV's in Twente. Info: .

Fietsroutenetwerk

In Overijssel wordt gewerkt aan honderden kilometers bewegwijzerd fietsroutenetwerk. In het hele netwerk zijn straks eindeloos veel fietsroutes te maken met behulp van zogenaamde knooppunten. Zowel in afstanden als in fietsomgeving zijn alle variaties mogelijk. Met behulp van de fietskaart is het eenvoudig om vooraf een route uit te stippelen. De start is in Twente (gereed in juni 2007). Salland en de andere regio's (Overijssels Vechtdal en de kop van Overijssel) zullen daarna volgen.

Twentse Sagen

Sagen Twente brengt in het najaar van 2007 op een vernieuwende manier de vele sagen en legenden die Twente rijk is tot leven. Bijvoorbeeld met de Sagensafari, een grensoverschrijdende autoroute. GPS-gestuurd rijden door het coulisselandschap van Noordoost-Twente en het Duitse grensgebied en onderweg luisteren naar spannende muziek en verhalen van de sagenverteller. Geregeld verlaat men de auto om de mooiste locaties te bekijken en opdrachten uit te voeren.

Het Hellehond-mysterie is een multimediale speurtocht voor kinderen tussen 10 en 15 jaar. Het oplossen van een mysterieuze verdwijning begint al thuis achter de computer, maar speelt zich voor het grootste deel in de 'echte' wereld af. In De Lutte om precies te zijn. Alle moderne mediatechnieken moeten worden aangewend om de hellehond tot bedaren te brengen en de rust in het Twentse dorp te doen terugkeren.

Museum `TwentseWelle

In het najaar van 2007 opent TwentseWelle in Enschede de deuren. `TwentseWelle is een nieuw museum over leven en overleven in de Twentse cultuur en natuur, van herkomst naar toekomst. Beleef hier de oertijd, stap een Lös Hoes binnen, hoor en zie textielmachines dreunen en proef de toekomst. Een dagje `TwentseWelle is een dagje Twente.

Page last modified on 09-05-2012 om 13:05