Verplichte Milieusticker Umweltplakkete Duitsland

 

Sinds 1 januari 2008 is men in Duitsland begonnen met het werkelijk invoeren en uitvoeren van de wet die stadscentra tot verboden gebied maakt voor vervuilende auto's. Deze delen worden als Umweltzone aangeduid. Dit verbod geldt ook voor Nederlandse en Belgische toeristen. Auto's worden op grond van hun emissie ingedeeld en worden voorzien van een Feinstaubplakette.

Umweltplaketten of Feinstaubplaketten

Umweltplaketten bestaan in drie kleuren aan de hand van de emissieklasse waaraan een voertuig voldoet. Grofweg voldoen alle niet te oude benzine (1992-) en diesel (2005/2006-) wagens aan de eis voor de groene sticker. Oudere Diesels ( 2001-2006) aan de eisen voor een gele sticker. Nog oudere diesels (1996-2001) komen voor de rode sticker in aamerking. Let wel deze indeling is globaal bepaalde modellen komen voor een hogere of lagere plakette in aanmerking. Daarnaast kunnen auto's met roetfilter in een hogere categorie komen. Auto's die niet voldoen aan de emissie eisen van de rode groep komen in de vierde groep en krijgen geen stikker. Auto's zonder plakette vallen automatisch ook in deze vierde meest vervuilende groep.

Oldtimers (-1978) voorzien van blauwe kentekenplaten en voertuigen met een gehandicapten vignet hebben ontheffing. Oldtimers moeten een FIVA Identity Card hebben, voor gehandicapten voldoet een Europese Gehandicaptenparkeerkaart. De zones gelden niet voor motoren en andere brommers.

Auto's zonder Umweltplakette mogen een Umweltzone niet in ook al zou de auto in aanmerking kunnen komen voor een bepaalde Umweltplakkete. Alternatief is parkeren aan de stadsrand en met openbaar vervoer verder. ( Vaak sowieso een goede optie). U kunt zonder vignet rustig op autovakantie en probleemloos door Duitsland rijden alleen de aangeduide milieuzones mag u niet binnenrijden. Er staat een boete van € 40 op het niet hebben van een vignet in een milieu zone.

Plaketten worden op kenteken uitgegeven. Op een aantal lokaties (TÜV ,DEKRA) kunt u ze afhalen, voor online bestellen moet je rekenen op ongeveer een week levertijd . Nederlanders kunnen ze krijgen bij onder andere:

In alle gevallen heeft u uw kentekenbewijs of een goede kopie nodig!

Ook in Duitsland zijn de vignetten te krijgen bij de Duitse keuringsinstanties TÜV en Dekra. Kosten liggen tussen de 5 en 10 euro.

Overzicht Umweltzones

Een lijstje met plaatsen met Umweltzones of plannen daarvoor in de toekomst: Dortmund Hannover Berlijn Keulen Ilsfeld Leonberg Ludwigsburg Mannheim Reutlingen Schwäbisch Gmünd Stuttgart Tübingen Pleidelsheim Pleidelsheim München Bochum Mühlacker Bottrop Castrop Rauxel Duisburg Essen Gelsenkirchen Heine Herten Recklinghausen Oberhausen Karlsruhe Heilsbronn Düsseldorf

Kijk voor een actueel overzicht van steden met Umweltzones en hun omvang op de website van het Duitse Umweltbundesamt gis.uba.de. Ook op bovengenoemde site van de TÜV Nord is veel informatie te vinden.

Page last modified on 14-05-2012 om 14:07