Top 5 van de mooiste onderwaterbestemmingen van de Rode Zee

  De Rode Zee is terecht een van 's werelds spectaculairste duikbestemmingen. Of je nu voor de allereerste keer gaat kijken hoe het leven er onder water uitziet, of dat je al betoverd bent door het duikvirus, de Rode Zee moet je absoluut gezien hebben. Het is de combinatie van een aangename watertemperatuur tussen de 26 en 30 graden, het heldere water, het koraalrif met haar bijzondere planten en vissen en talloze scheepswrakken waar je in en omheen kunt.

De populaire Egyptische badplaats Sharm El Sheikhis een prima vertrekpunt om te gaan duiken in de Rode Zee. Er zijn veel mooie plekken om onder water te ontdekken. Hieronder een willekeurige lijst van 5 onder-water-bestemmingen.

Ras Mohammed National Park

Het indrukwekkende Ras Mohammed National Park strekt zich uit tot in de Golf van Suez. Onder water gaat het kenmerkende bizarre landschap verder. Steile verticale wanden wisselen af met diverse rare vormen van koraal. Het is een perfecte plek voor bijzondere vissen, zoals de tot 20 meter levensgrote paling. Ze leven in de zogenaamde Eel Garden. Omdat de zee hier over het algemeen zeer kalm is, kun je het koraal en de vissen allemaal zeer goed zien. Het is een prima plek om te (beginnen met) duiken.

SS Thistlegorm

Op 6 oktober 1941 werd het Britse transportschip Thistlegorm (blauwe distel) getorpedeerd en zonk 30 meter diep in de Dahaab regio. In 1955 werd de Thistlegorm ontdekt door Jacques Cousteau en de Calypso. Door de explosie brak het schip niet alleen in tweeŽn, maar zijn ook, hoe bizar, twee locomotieven 130 meter weggeslingerd. Wat nog wel aan boord is, of iets dichterbij het wrak ligt, zijn diverse jeeps, motoren, rubberen laarzen en het een en ander aan munitie. Vissen, en met name tonijn, vinden het een aangename plek om te verstoppen. Voor duikers is dit natuurlijk een perfecte plek. Ga wel binnenkort, want het wrak is aan het wegroesten.

SS Dunraven

Het stoomschip SS Dunraven is in 1876 als gevolg van een stuurfout op een rif gevaren en gezonken. Het wrak van de SS Dunracen is bijzonder omdat het memoreert aan de Victoriaanse tijd. Het schip was, geladen met onder andere katoen en specerijen, op de terugweg van India naar Engeland. Pas in 1979 is het wrak, dat ondersteboven op een koraalrif hangt, ontdekt. Voor duikers is het een prachtige plek om te fotograferen omdat vele, ook zeldzame, vissen hier leven. Wat te denken van de 'Yellow Goat fish', 'Giant Morays' of 'Ghost Pipe fish'?

Carnatic Wreck

Op 12 september 1869 was aan boord van de Carnatic, afgezien van 34 passagiers en 176 bemanningsleden, een dusdanige kostbare lading dat alleen de beste kapitein het schip mocht bevaren. Maar wellicht door oververmoeidheid omdat de kapitein geen andere roergangers en stuurmannen duldde, liep helaas ook de Carnatic vast op het koraalrif van Shahaab Abu Nuhas. Het schip liep vervolgens door het geslagen gat langzaam vol met water. 34 Uur heeft het geduurd voordat de Carnatic in tweeŽn brak. 31 Personen verdronken, de belangrijkste lading te weten het goud, ter waarde van £40,000 in Royal Mint Gold (wat nu ongeveer £1,000,000 zou zijn) kon gedeeltelijk worden gered. Ook de katoenbalen konden droog worden aangetroffen, maar de flessen wijn liggen nog steeds in en om het wrak. Voor duikers is het een van de mooiste schepen die uit deze tijd dateren.

Giannis D

Drie meter boven water steekt het topje van een van de masten van de Giannis D nog omhoog. Daaronder ligt in een hoek van bijna 45 meter de rest. Het schip is in 1983 gezonken door met volle vaart op het koraalrif te stranden. Het schip brak in drie stukken. Voor de duiker is het schip hierdoor vrij makkelijk toegankelijk, maar eruit komen schijnt een ander verhaal te zijn. Je oriŽntatie raak je door de rare ligging geheel kwijt: muren die de vloer blijken te zijn, trappen die naar beneden gaan terwijl je dacht omhoog te zwemmen, helder licht dat door een patrijspoort schijnt... ideaal dus voor ervaren duikers!

Let op: Duiken is een leuke sport. Maar duiken is niet geheel ongevaarlijk. Wees je ervan bewust wat je kan en wat je niet kan. Ga daarom niet duiken als je geen brevet hebt gehaald. Neem lessen van een gecertificeerde en ervaren instructeur.

Noot: In de Rode Zee leven 44 soorten haaien. Sommigen zijn gevaarlijk als ze slecht gehumeurd zijn. Maak ze niet humeurig, ga ze liever uit de weg.

Page last modified on 30-03-2011 om 09:17