Texel Viert 400ste Geboortejaar Zeeheld Michiel-de-Ruyter

  Texel viert volgend jaar met tal van activiteiten het Michiel-de-Ruyterjaar. Het is dan 400 jaar geleden dat de bekendste zeeheld in de Nederlandse geschiedenis werd geboren. De beroemde admiraal verbleef vaak op Texel; zijn schip lag soms maandenlang op de Texelse Rede. In 2007 wordt op het eiland ruime aandacht aan hem besteed, o.a. met een speciale fietsroute.

Michiel de Ruyter
Michiel de Ruyter

Het vierhonderdste geboortejaar van de beroemde admiraal wordt ook elders in het land met veel activiteiten en evenementen herdacht en gevierd. De officiŽle start van het 'De Ruyterjaar 2007' is op 23 maart.

100 jaar Texels Eigen Stoomboot Onderneming

Teso bestaat in 2007 100 jaar. Gedurende het hele jaar is een expositie over deze succesvolle 'onderneming zonder winstoogmerk' te zien op de nieuwe veerboot Dokter Wagemaker. Vanaf 15 augustus is er een feestweek, met o.a. -net als vroeger- een bootdienst van Oudeschild naar Den Helder en vice versa. Op de haven van Oudeschild is er feest en theater. Ook zijn er in de feestweek live-optredens aan boord van de Dokter Wagemaker.

1 juli: Texelse Lamsvleesdag Nieuwe Stijl

De populaire jaarlijkse Lamsvleesdag krijgt dit jaar een geheel nieuwe opzet.

15 -16 september: 1e editie Huiskamerkunstfestival Klifhanger

Bewoners van het pittoreske dorpje Den Hoorn stellen hun huizen en tuinen beschikbaar als atelier voor ca. 20 kunstenaars, die ter plekke gaan werken aan een bijzonder kunstwerk, speciaal voor de betreffende locatie. Daarnaast zijn er activiteiten op straat. Klifhanger wordt een 2-jaarlijks evenement.

Nieuwe exposities: zeemonsters en walvisvaarders

In Ecomare is de nieuwe tentoonstelling ĎSpoken in zee' ondergebracht in een spookhuis. Je ontmoet er echte en verbeelde zeemonsters, en zeedieren die er heel monsterlijk uitzien, maar lang niet a;l;emaa;m echt gevaarlijk zijn, zoals de tentoonstelling uitlegt. De entree van de expositie bestaat uit een reusachtige muil van een zeemonster, zodat men al meteen goed in de stemming komt.

Walvisvaarders

De tentoonstelling ĎVoor traan, vet en stinkebonken' in het Maritiem en Jutters Museum gaat over de Texelse walvisvangers die vanaf de 18e tot in de 20e eeuw op jacht gingen. Beide exposities zijn te zien t/m oktober 2007.

Accommodaties via Google Earth te zien op www.texel.net

De mogelijkheden op de vernieuwde VVV-site www.texel.net worden steeds uitgebreid. Zo is nu de ligging van de accommodaties te zien via een koppeling met Google Earth. Afgelopen jaar was het al mogelijk via www.texel.net hotelkamers, vakantiewoningen en chalets Ďreal time' te boeken.

Wegens succes geprolongeerd:

23 juni 2007
Ronde om Texel De grootste catamaranrace ter wereld.
7-9 september 2007
Texel Culinair Culinair feest met Texelse producten voor fijnproevers.

Meer informatie

Wie op de hoogte wil blijven van toeristisch nieuws over Texel kan zich op de website gratis abonneren op de nieuwsbrief van VVV Texel. De nieuwe Vakantiereisgids Texel kan gratis aangevraagd worden via www.texel.net.

Page last modified on 10-05-2012 om 16:26