Stedentrips en verre reizen nog populairder

  De ANWB verwacht dat het aantal vakanties in 2007 met zo'n twee procent zal groeien en rond de 35 miljoen zal uitkomen. Verklaringen voor de verwachte stijging zijn met name de verder aantrekkende economie en het stijgende consumentenvertrouwen. Vooral buitenlandse stedentrips en verre reizen winnen aan populariteit.

In 2006 daalde het aantal buitenlandse vakanties licht terwijl het aantal binnenlandse vakanties een lichte stijging liet zien, onder andere dankzij de goede voorzomer. De ANWB voorziet dat het aantal binnenlandse vakanties in 2007 met ongeveer een procent zal stijgen en het aantal buitenlandse vakanties met zo'n drie procent.

Stedentrips

Volgens de ANWB neemt het aantal buitenlandse stedentrips het komende jaar toe. Uit onderzoek in september 2006 bleek dat 41% van de Nederlanders de afgelopen drie jaar een buitenlandse stedentrip gemaakt heeft terwijl 57% verwacht dat de komende drie jaar te gaan doen. Favoriete bestemmingen voor buitenlandse stedentrips zijn Barcelona, Rome en Parijs.

Verre reizen

Ook de belangstelling voor verre reizen blijft groeien. Onder andere Thailand, het Caraibisch gebied en Suriname zijn populair, de laatste vooral door een toename van het aantal vliegmaatschappijen dat naar Paramaribo vliegt.

Kamperen

De 1,1 miljoen kampeerders wisselen het kamperen steeds vaker af met andere typen vakanties. Toch verwacht de ANWB dat het totaal aantal landgenoten die er op uit trekken met tent of caravan ongeveer gelijk zal blijven omdat er een nieuwe groep kampeerders in opkomst is.

Gezelligheid

Deze groep huurt een accommodatie op de camping en combineert zo de luxe van een bungalowpark met de gezelligheid van een camping. Dit is het gevolg van de vergaande professionalisering van veel campings waardoor campings in feite recreatieparken worden. Deze nieuwe groep kampeerders neemt nu al zo'n 20% van alle kampeervakanties in en groeit gestaag.

Natuur

Een andere trend die doorzet is de stijgende vraag naar kamperen in de natuur. Ook voor dit type kampeervakanties moeten de basisvoorzieningen gewoon goed zijn maar wil men vertoeven in een zo groen mogelijke omgeving.

Meer info

Page last modified on 10-05-2012 om 16:10