Spa en Wellness vakantie 2007

  Steeds meer vakantiegangers blijken de vakantie te gebruiken om aan het eigen lichamelijk welzijn een oppepper te geven.

Wellness rallies

In de Oostenrijkse Alpen zijn specifiek op gezondheid en actie gerichte campings in het reisprogramma opgenomen voor speciale wellness rallies, met sauna, solarium, nordic wandelmogelijkheden, stoombaden, fitness, schoonheidsmassage, maar ook cursussen voor koken, golf, houtsnijden en andere activiteiten.

Hongarije

Van oudsher zijn er landen waar bijvoorbeeld warmwaterbronnen ten behoeve van de toerist traditioneel worden uitgebaat. Hongarije bijvoorbeeld dat rijk is aan kuur- en wellness centra en kuuroorden, niet alleen in Boedapest maar eigenlijk overal. Het gebruik van waterbronnen en genezend water is in dit land een al meer dan 2000 jaar oude traditie. Fresco's, mozaÔeken en archeologische vondsten van badhuizen tonen aan dat de Romeinen al dankbaar gebruik maakten van de natuurlijke bronnen waar Hongarije zo rijk aan is. Van de ruim 1300 bronnen in het land worden er ruim 300 gebruikt voor baden en kuren. Alleen al in Budapest zijn 130 van dergelijke kuuroorden die door de eigen inwoners druk worden bezocht maar ook onder de toeristen groeiend in populariteit zijn.

Turkije

Ook in de vakantiebestemming Turkije bestaat ruim aandacht voor de cultuur van de warme baden. Omdat Turkije is gesitueerd op een grote geo-thermale gordel behoort het tot de zeven belangrijkste landen in de wereld met geneeskrachtige warmwaterbronnen. Zowel wat betreft kwaliteit als kwantiteit, meer dan 1000 warmwaterbronnen met een temperatuur tussen de 20 en 110į C, neemt Turkije een prominente plaats in. De meeste bronnen bevinden zich in de Marmara- en EgeÔsche regio, veelal in de buurt van populaire reislocaties als Istanbul, Izmir, Pamukkale en Marmaris en dus goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Maar ook Ankara heeft kuuroorden. Veel van de historische plaatsen in Turkije hebben zich dankzij deze bronnen kunnen ontwikkelen, zoals het oude HiŽrapolis dat werd gebouwd bovenop de warme minerale bronnen van Pamukkale, en de oude Lydische stad Kaunos, waar de mensen een bad namen in de modder van het meer KŲyceğiz dat bijzonder rijk aan mineralen is.

Cityhotels

Opvallend is dat steeds meer cityhotels spa- en wellness activiteiten op het programma zetten en zich om die reden evenals de traditionele kuuroorden in Europa - Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, BelgiŽ, Spanje en ItaliŽ - mogen verheugen in een toenemende belangstelling van de toerist.

Page last modified on 21-02-2011 om 22:21