Port Ghalib: Afrikaans paradijs in de woestijn van Egypte

  Paradijselijk Afrika en mysterieus Egypte gaan binnenkort samen in een lustoord aan de Rode Zee, dat op het Afrikaanse continent zijn weerga niet kent. In november opent Sahara Sun Resort in Port Ghalib, na een voorbereiding van jaren. Het wordt gebouwd met kapitaal uit Koeweit en gemanaged door gastvrijheidexperts van Sun International uit Zuid Afrika.

Droom

Een droom in de woestijn is het, zegt Anneli Bronkhorst, die samen met haar partner Niel Venter van Tourism Africa vanuit Nederland het Zuid-Afrikaanse Sun International vertegenwoordigt in Noord-Europa. Stijlvolle luxe van hoge kwaliteit. Monaco aan de Rode Zee noem ik het dikwijls, maar natuurlijk is heel anders. Onvergelijkbaar met alles wat er tot nu toe is in dit deel van de wereld.

Vlek in het zand

Port Ghalib, op 700 kilometer van Egypte's hoofdstad CaÔro en op 260 kilometer van het ook bij veel Nederlanders bekende vakantieoord Hurghada, was jaren geleden niet meer dan een onbekende 'vlek' in het overal aanwezige zand. Dat is intussen drastisch veranderd. De Kharafi groep, een grote, kapitaalkrachtige projectontwikkelaar uit Koeweit, heeft er de afgelopen jaren de basis gelegd voor een volledig nieuw resort, waaraan nu de laatste hand wordt gelegd.

Alles

Het nieuwe toeristenoord biedt letterlijk alles wat de verwende, internationale vakantieganger zich wenst. Drie vijf sterrendeluxe hotels, met een gezamenlijke capaciteit van 950 kamers, een conferentiecentrum met ruimte voor 1500 gasten, een omvang zoals die tot nu toe alleen in Cairo beschikbaar was, en een internationale jachthaven met 1000 aanlegplaatsen voor zeewaardige jachten van 50 meter of langer. Voor het lichamelijk welzijn van de gasten is er een luxueuze Spa, in een kwaliteit die men in zo'n sterrenomgeving mag verwachten.

Corniche

Daarnaast zijn er allerlei andere voorzieningen, die het verblijf zo aangenaam mogelijk moeten maken op de Corniche, de 18 kilometer lange strip langs de Rode Zee, waarop het resort met alles wat er bij hoort wordt gebouwd.

Zeehaven

Alleen al rond de Marina, een van de weinige zeehavens waar je Egypte vanuit internationaal water mag binnenkomen, worden 15.000 vierkante meter aan shops, boetieks, galerieŽn, clubs, pubs en bistro's ingericht. Faciliteiten, die men ook elders op Port Ghalib in ruime mate aantreft.

Thematisch

De drie hotels, onder management van Sun International, dat in Zuid-Afrika met groot succes al vele accommodaties runt, waaronder het in de hele wereld vermaarde Sun City, zijn thematisch van architectuur en inrichting: met de woestijn, de BedoeÔenen en de pyramides in een hoofdrol. The Palace, met 309 kamers waarvan 13 suites, Desert Oasis (300 kamers, waarvan 6 suites) en Desert Sands (347 kamers, waarvan 6 suites), rijp voor aansluiting bij The Leading Hotels of the World, hebben elk een andere stijl.

Toplocaties

Gastvrijheid en verzorging van de hotelgasten zijn van een dienstbaarheid, zoals men die van de beste toplocaties in Zuid-Afrika kent. De keuken wordt een aangename culinaire mix van smaken uit het Afrikaanse continent in een toegankelijke Franse stijl. ĎDe service zal superieur zijn aan alles wat men tot nu in Egypte gewend was', voorspelt Anneli Bronkhorst.

1Woestijnsafari's

Voor de toerist is er in het resort veel te doen. Er kunnen vanuit Port Ghalib water- en woestijnexcursies worden gehouden, 4x4 woestijnsafari's en tochten op de kameel. En ook zijn er excursies mogelijk naar wat verder weg gelegen woestijnoorden, zoals bijvoorbeeld het bekende Luxor.

Duiken

Liefhebbers van duiken en het leven in de zee kunnen vanuit Port Ghalib in de Rode Zee te kust en te keur gaan. Drie van de top-tien duiklocaties in de wereld liggen binnen bereik -de Brothers Islands, Daedalus Rif en Rocky Island- en er zijn prachtige locaties in de nabijheid om dolfijnen te spotten. Het kan daardoor de hoofdstad van de onderwatersport in de zuidelijke Rode Zeeregio worden, voorspellen deskundigen.

Luchthaven

Speciaal voor Port Ghalib, het eerste geÔntegreerde resort van deze omvang in Egypte, werd op enkele kilometers afstand in de woestijn de internationale luchthaven van Marsa Alam gebouwd.

Page last modified on 10-05-2012 om 22:16