Oman: het land van Sinbad de Zeeman

  Bij aankomst in Oman wordt de bezoeker direct meegevoerd door de authentiek Arabische sfeer die de bestemming ademt. Geurige soeks en koffiehuizen, fraai gekleurde stoffen en sfeervolle, eeuwenoude witte straatjes tekenen het straatbeeld in hoofdstad Muscat. Een geur die onlosmakelijk met het Sultanaat verbonden is, is die van wierook.

Wierookroute

Eeuwen geleden leidde de wierookroute vanuit het zuiden van Oman tot aan het hof van de Egyptische koningin van Sheba en zorgde de productie van wierook voor grote welvaart in de regio. Vandaag de dag is de beroemde route opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst. Wie deze route volgt gaat op reis door het verleden langs de wierookbomen van Wadi Dawkah en de eeuwenoude archeologische vindplaatsen van Shisr Khor Rori, Sumhuram en Al-Baleed.

Amouage

Naast de bakermat van wierook is Oman tevens land van herkomst van het meest kostbare parfum ter wereld, Amouage. In 1983 is begonnen met de ontwikkeling van het parfum om de eeuwenoude Arabische kunst van parfummaken te behouden. De Franse meester parfumeur Guy Robert combineerde de drie grootste kostbaarheden van het Midden Oosten; goud, wierook en mirre, tot het unieke Amouage. De parfumerie in Muscat, waar het parfum tot op de dag van vandaag met de hand wordt gemaakt, is tevens open voor bezoekers.

Trekking in Oman

Naast schitterende stranden en volop culturele bezienswaardigheden biedt ook de natuur van Oman veel mogelijkheden voor een unieke vakantiebeleving. Van beginneling tot professional: op het gebied van outdoor toerisme kunnen bezoekers alle kanten op. Van april tot en met oktober kunnen wandelliefhebbers iedere maandagmiddag vanaf 16.00 uur aanhaken bij de zogenaamde Monday walkers voor een 2 uur durende wandeling in de omgeving van Muscat.

Meer ervaren outdoor fanatiekelingen kunnen ook hun hart ophalen in Oman. Het Al Hajar gebergte is uitermate geschikt voor hiken, abseilen, klimmen, mountainbiken en caving. De beste periode voor een sportieve vakantie in Oman loopt van september tot mei.

Zwemmen, Duiken en snorkelen

In Oman, van oudsher een zeevaardersbestemming, zijn de mogelijkheden op, om en onder water eindeloos. De ruim 1700 kilometer lange kustlijn is met haar ongerepte witte zandstranden een paradijs voor zonaanbidders.

Net buiten de kust kunnen dolfijnen en walvissen worden gespot en de stranden van Ras al Had en Ras al Jinz vormen ieder jaar weer een unieke broedplaats voor beschermde zeeschildpadden. De actieve vakantieganger kan echter ook uitstekend terecht in Oman, niet in de laatste plaats vanwege de uitstekende snorkel- en duikmogelijkheden.

Met name rond Musandam, in het noorden van Oman, Salalah in het zuiden en rond de hoofdstad Muscat zijn talrijke duik- en snorkelspots te vinden. In Oman zijn er duikmogelijkheden voor de beginnende en ervaren duiker en verschillende PADI gecertificeerde duikscholen bieden lessen en uitrustingen. Unieke koraalriffen, bijzondere onderwaterflora en -fauna en verschillende mogelijkheden tot wrakduiken maken dat Oman terecht sterk in opkomst is als duikbestemming.

Meer informatie

Page last modified on 18-06-2010 om 12:33