Kerst Denemarken

  Kerst wordt in Denemarken altijd uitbundig gevierd en vooral in familiekring. In de aanloop naar de kerst zijn er heel wat activiteiten. Op een groot aantal plaatsen in het land worden sfeervolle kerstmarkten gehouden, ook in en rond kastelen en landgoederen.

Kerstconcerten zijn eveneens geliefd. En in veel restaurants worden, net als met Kerst thuis, speciale kerstmenu's geserveerd. Straten en winkels zijn in Denemarken altijd prachtig versierd en op tal van plaatsen prijken feestelijk verlichte kerstbomen. Hieronder een selectie van de activiteiten rond kerst 2007, verdeeld over de drie belangrijkste regio's van het land.

Jutland

Kerstmarkt Aalborg

Op 1 en 2 december is er een grote overdekte kerstmarkt in de Gigantium Sporthal in de stad Aalborg in Noord-Jutland. Veel sfeer, veel leuke cadeautjes.

Kerstsfeer kasteel Voergaard

Een van de mooiste renaissancekastelen van Denemarken, Voergaard Slot, toont van 7 t/m 12 december a.s. hoe de kerst in vroeger eeuwen werd gevierd. Bezoekers kunnen door prachtig versierde zalen wandelen. In de ridderzaal, de kelders en op de binnenplaats staan kraampjes met leuke kerstartikelen. Voergaard Slot ligt ten noordwesten van de stad Aalborg in Noord-Jutland, vlakbij de E 45.

Den Gamle By Århus

Vanaf 17 november is in het openluchtmuseum Den Gamle By weer de grote expositie ‘300 jaar Kerst in Denemarken' te bewonderen. Tot en met 30 december is in het museumdorp ook een kerstmarkt te bezoeken. 's Avonds zeer sfeervol onder de brandende gaslantaarns. Geopend op werkdagen van 9-19 uur en in de weekends van 10-19 uur. Niet op 24 en 25 december.

In de weekends 17/18 en 24/25 november en 1/2, 8/9 en 15/16 december is er een kerstmarkt bij de watermolen van het pre-historisch museum Moesgaard in Højbjerg, vlakbij Århus.

Kerstcadeaus in oude watermolen Åbenrå

In het oude watermolencomplex annex boerderij van Krusmølle in de buurt van de stad Åbenrå in het zuiden van Jutland nabij de grens met Duitsland, worden in de maanden november en december originele kerstcadeaus verkocht, onder meer kaarsen en keramiek, maar ook vleeswaren, worst en kaas uit de eigen (biologische) productie van de boerderij.

Postkantoor van de kerstman Tønder

Een van de meest sfeervolle kerstmarkten van Denemarken heeft het kleine, oude stadje Tønder in Zuid-Jutland, op een steenworp afstand van de Duitse grens. De kerstman kan worden bezocht in de oude apotheek. Daar is ook zijn postkantoor gevestigd, waar alle kerstpost een speciaal stempel krijgt. Tønder in kerstsfeer is te bezoeken van 10 november tot 21 december.

Ribe

In het oudste stadje (en vroegere hoofdstad) van Denemarken, Ribe, wordt de kersttijd nog op een zeer traditionele manier gevierd. Het stadje aan de Noordzeekust in het zuidwesten van Jutland heeft t/m 22 december op het marktplein (Torvet) een heerlijke ouderwetse kerstmarkt. In de nauwe straatjes van het oude stadje heerst een geweldige sfeer.

Funen

Hans Christian Andersens tijd

Traditiegetrouw is er in Odense op het eiland Funen weer een kerstmarkt in de sfeer van de tijd toen de wereldberoemde sprookjesschrijver Hans Christian Andersen in de stad woonde. De markt is in het oude centrum. Je kunt er figuren uit Andersens sprookjes tegenkomen, zoals het meisje met de zwavelstokjes. De markt is in de weekends van 1/2 en 8/9 december.

Kerst in Fuuns Openluchtmuseum

In het sfeervolle Fuunse Openluchtmuseum in Odense wordt temidden van de vele oude gebouwen op 25 november en 2 december ouderwets kerst gevierd. Je kunt er o.a. allerlei oude producten proeven, die ter plaatse zijn gemaakt.

Kopenhagen

Strøget

Een van de beste dingen die je als bezoeker van Kopenhagen in de kersttijd kunt doen is een bezoek brengen aan de grote zaak van Royal Copenhagen aan de Amagertorv (onderdeel van het voetgangersgebied Strøget in het hartje van de stad). Daar is weer een reeks kersttafels gedekt met het mooiste zilver, porselein en glaswerk van de gerenommeerde firma. Ditmaal is dit gedaan door zeven topontwerpers. Te zien tijdens de winkeluren van 22 november tot 31 december.

Kerstmarkt Tivoli

Het gezinspark Tivoli in hartje van Kopenhagen biedt ook dit jaar weer volop gelegenheid kerstsfeer te proeven en cadeautjes te kopen. Onder de prachtige kerstverlichting van Tiffany-ontwerper John Lorring kun je langs tientallen sfeervolle kraampjes schuifelen, genieten van hapjes en drankjes en de kerstman begroeten. De meeste restaurants en attracties in het park zijn open.

De kerstmarkt is van 16 november t/m 30 december, maar is dicht op de beide kerstdagen. Vanwege de grote belangstelling uit binnen- en buitenland is het aan te raden de Tivoli kerstmarkt op een doordeweekse dag of avond te bezoeken.

Kerst Amagermuseum

Wie kerstsfeer met een oud-Hollands tintje in Denemarken wil beleven kan terecht op 8 en 9 december a.s. in het Amagermuseum in Store Magleby bij Kopenhagen (vlakbij de luchthaven). Leuke cadeautjes en snoep & gebak uit grootmoeders tijd. Er is ook een kerstexpositie. Het museum is gewijd aan de immigranten uit Waterland, die in de 16e eeuw op aanmoediging van de Deense koning naar het eiland Amager bij Kopenhagen kwamen om groente te telen.

Alternatieve kerstmarkt in Christiania

Bewoners van de Kopenhaagse 'vrijstaat' Christiania organiseren een alternatieve kerstmarkt in de Grå Hal (Grijze Hal) aan de Refshalevej in de Deense hoofdstad van 8 t/m 20 december a.s. Veel zelfgemaakte sieraden, kleding en gebruiksartikelen, soms gemaakt van kringloopmateriaal.

Seeland

Kerstmarkt in Helsingør

In de middeleeuwse binnenstad van Helsingør, aan de kust ten noorden van Kopenhagen, is van 23 november t/m 16 december een intieme en gezellige kerstmarkt op de Akseltorv. De markt geldt als een van de beste van het land.

Rungsted Kys

In het landgoed Rungstedlund in het plaatsje Rungsted Kyst, ten noorden van Kopenhagen aan de Sont, is in de maand december de aparte kerstsfeer te proeven die de schrijfster Karen Blixen schiep. De firma Rosendahl (porselein) toont er een speciale expositie in de traditie van de schrijfster, die hier lange tijd woonde. Karen Blixen is beroemd geworden door haar boeken over Afrika. Het landgoed is nu museum. Het is beide kerstdagen en oudejaarsdag gesloten.

Meer

Page last modified on 29-11-2007 om 15:32