Karakter Te Kijk

  Ligt je karakter al vast bij de geboorte? Zit je persoonlijkheid in je hersenen? Al eeuwen speculeert men over de vorming van het karakter. Van 12 juni 2007 t/m september 2008 verdiept het Universiteitsmuseum zich in de wetenschappelijke kennis over de persoonlijkheid. De misverstanden worden uit de weg geruimd in de tentoonstelling Karakter te kijk. Bezoekers die nieuwsgierig zijn naar zichzelf kunnen zich doorlichten aan de hand van verschillende testen.

Zin en onzin over de persoonlijkheid

Gelaatskennis, handleiding voor de beoordeeling van Karakter en Eigenschappen. Door: L.A. Vaught. ca 1920/1930
Gelaatskennis, handleiding voor de beoordeeling van Karakter en Eigenschappen. Door: L.A. Vaught. ca 1920/1930

Waarom valt de ene appel verder van de boom dan de ander? En wanneer is iemand voor het ongeluk geboren? De meeste mensen hebben misschien een idee over hoe de persoonlijkheid in elkaar steekt. Maar hoe zit het precies? In Karakter te kijk wordt de zin van de onzin onderscheiden aan de hand van moderne wetenschappelijke inzichten. Verschillende onderzoeken en experimenten laten zien hoe het staat met de relatie tussen karakter, erfelijkheid en opvoeding. Ook de geschiedenis van de persoonlijkheidsleer komt aan bod. Interessante, maar al lang achterhaalde theorieŽn als de knobbelleer en de grafologie worden kritisch bekeken.

Zin en onzin van testen

Tegenwoordig is het erg populair om allerlei persoonlijkheidstestjes te doen. Wie een nieuwe baan zoekt kijkt er al niet meer van op dat het karakter wordt doorgelicht. Ook relatiebemiddelingsbureaus zoeken aan de hand van een onderzoekje een zielsverwant voor hun klant. Maar lang niet alle methoden zijn even betrouwbaar. Op dit moment is De Big 5 het meest geaccepteerde model in de wetenschap. Bezoekers van het Universiteitsmuseum kunnen zichzelf en hun familie beter leren kennen door hun persoonlijkheid te karakteriseren op de vijf dimensies van de Big 5: openheid, gewetensvolheid, extraversie, aangenaamheid en neuroticisme. De uitslag kan in de tentoonstelling vergeleken orden met die van een aantal bekende Nederlanders. Hun foto, Big 5 uitslag en reactie zijn te vinden in 'Karakter te kijk'.

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur.

De tentoonstelling 'Karakter te kijk' is tot stand gekomen uit een samenwerkingsverband tussen het Universiteitsmuseum en de faculteit Sociale Wetenschappen en geeft de actuele wetenschappelijke expertise binnen de psychologie weer. Karakter te kijk is mede mogelijk gemaakt door de Mondriaan Stichting, Elise Mathildefonds, kfHeinfonds, Nederlandse Stichting voor Psychotechniek, Fonds Psychische Gezondheid en Nederlands Instituut voor Psychologen.

Page last modified on 04-06-2007 om 17:22