Themadag: in de olie!

  Geen oliesjeiks maar velden vol Koolzaad… Wat zijn de mogelijkheden van biobrandstoffen en wat zijn de gevaren? En over welke planten hebben we het dan eigenlijk? We gebruiken plantenolie niet alleen als brandstof, maar ook als geurstof, spijsolie en voor geneeskrachtige doeleinden.

Van oliebol tot biobrandstof

Op zondag 30 mei is er een feestelijke dag die helemaal in het teken staat van plantaardige olie. Er zijn gratis rondleidingen langs de vele olieplanten in de tuin, lezingen over de winning van palmolie & over duurzame biobrandstoffen en kinderen kunnen zelf margarine maken! Tijdens workshops en demonstraties leert u hoe u zelf medicinale oliën en zalven kunt vervaardigen, maar ook hoe vluchtige plantenolie door stoomdestillatie wordt gewonnen. De mogelijkheden van planten als leveranciers van olie zijn ongekend! Maak kennis met de modernste toepassingen zoals plantaardige olie als biobrandstof of als grondstof voor verven, allerlei kunststoffen en plastics. Oude technieken komen eveneens aan bod: er wordt gedemonstreerd hoe men leer looide met behulp van olijfolie en hoe in de scheepvaart ‘oliegoed’, waterdicht textiel, werd geproduceerd met lijnolie. De molenaars van de Rosoliemolen van het Arnhems Openluchtmuseum werken mee en vertellen hoe in vroeger dagen olie werd gewonnen uit Lijnzaad. Laat u masseren op Romeinse wijze, ruik en voel Romeinse parfum en ontdek het Romeinse gebruik van olie in de badhuiscultuur. Er zijn pottenbakdemonstraties en kinderen kunnen hun eigen olielampjes maken. Ook is er een stand met de meest fantastische gastronomische plantenoliën. Verder kunt u genieten van verse oliebollen, zelf plantaardige lampenolie persen en nog veel meer.

Jaarthema 2010: ‘Uit betrouwbare bron’

Van 1 mei tot 1 december presenteren de Botanische Tuinen Utrecht u een overzicht van de betekenis van olie in planten en de mogelijkheden van plantenolie voor mensen. Met de themawandeling ‘Door de pijplijn’ voor volwassenen, de kinderroute 'Op sjouw met de sjeik', een uitgebreide thematentoonstelling en het themavak ‘Olieb(a)ronnen’ wordt u weer eens helemaal ‘doorgesmeerd’!

Informatie

Fort Hoofddijk . Dagelijks geopend van 10.00 tot 16.30 uur. De toegangsprijzen bedragen € 6,50 voor volwassenen, € 5,- voor 65+ en € 2,- voor houders van een U-pas. Kinderen tot en met 12 jaar (onder begeleiding) en Museumkaarthouders hebben gratis toegang. Stadsvervoer lijnen 11 en 12.

Voor meer informatie kunt u de informatietelefoon van de Tuinen bellen: 030-253 5455 of de website raadplegen: http://www.uu.nl/botanischetuinen

Page last modified on 14-05-2010 om 11:22