Mooi IJsland

  Bomen zijn er niet in IJsland, maar mocht je toch verdwaald zijn in een `IJslands bos, ga dan rechtop staan om gevonden te worden. Zo leeg is het indrukwekkende `IJslandse landschap.

IJsland , het land van vulkanen, geisers en gletsjers. De bekendste vulkaan is natuurlijk de onuitspreekbare EyjafjallajŲkul, die in april 2010 uitbarstte en vervolgens het gehele vliegverkeer lamlegde. Hij is weer rustig. Een geiser is een natuurlijke heetwaterbron en afgeleid van de beroemdste geiser, de Geysir. Ook dit natuurwonder is rustig geworden, met dank aan een aardbeving. Maar de naastgelegen geiser doet nog zijn werk: omhoog spuiten van kokend en kolkend water.

Naar IJsland ga je om een kuur in de Blue Lagoon te hebben gehad. Gelegen in het zuiden bij de plaats Keflavik ligt deze warmwaterbron. Blauw zou het water moeten zijn, maar door de aanwezigheid van silicium is het wit. Silicium heeft een geneeskrachtige werking op huidaandoeningen. Ook aan te raden als een facial, die je laat intrekken terwijl je in het warme water zit en omgeven bent door stoom, kraters en bergen.

IJsland is een prima vakantiebestemming in elk seizoen. In de winter en met name in december ervaar je de magie van de donkere dagen. In ruil voor de zon heb je de kans om het noorderlicht te zien. Het landschap is geheel ingesneeuwd en een sneeuwsafari heb je zo gemaakt. Kom je rondom de kersttijd, dan zul je je moeten voorbereiden op maar liefst 13 kerstmannetjes die berucht zijn om hun streken. Want vergeet niet, `IJsland kent vele mythes en sagen. In mei en juni wordt het zomer. De dagen zijn oneindig lang. Je kunt vissen op forel of op zalm. Je kunt de walvissen spotten of de schattige papegaaiduikers. Hardlopers kunnen hun hart ophalen omdat er jaarlijks drie marathons worden georganiseerd. En in plaats van een winterse safari op een sneeuwscooter kun je nu tochten met `IJslandse paarden gaan maken.

Je gaat natuurlijk voor de natuur en het landschap van IJsland, maar een goede uitvalsbasis blijft de hoofdstad, Reykjavik. Hier vind je veel trendy en hippe bars, restaurants en uitgaansgelegenheden. Bovendien is er jaarlijks in september zowel een jazzfestival als een filmfestival.

`IJsland is absoluut een land dat je ooit moet hebben gezien en ervaren.

Page last modified on 25-12-2011 om 16:30