GPS Op De Fiets

  Wat is er nou lekkerder dan op een vrije dag een leuke fietstocht te maken? Heerlijk erop uit trekken en de omgeving verkennen. Hiervoor kun je op de kaart kijken of de bordjes van een fietsroute volgen. Veel makkelijker nog is het gebruiken van een navigatieapparaat voor op de fiets. Hiermee weet je altijd waar je bent, blijf je gemakkelijk op de fietsroute en je ziet altijd hoe je terug naar huis komt.

GPS

Net zoals de navigatieapparaten voor autoís maken de fietsnavigatiesystemen gebruik van GPS. De afkorting staat voor ĎGlobal Positioning Systemí. Dit zegt eigenlijk al meteen wat GPS doet. Het apparaat maakt voortdurend verbinding met 32 satellieten die in een baan om de aarde draaien. Door de afstelling van de satellieten heeft het GPS-apparaat overal ter wereld verbinding met minstens 4 satellieten. Door de verschillende waarnemingen weet het navigatieapparaat exact waar je bent, hoe hard je fietst en welke richting je op gaat.

Navigatie op de fiets

Je denkt misschien dat je net zo goed je auto navigatiesysteem kunt gebruiken op je fiets. Maar de apparaten voor in de auto zijn niet echt geschikt voor op de fiets. Daarom zijn er speciale fiets navigatiesystemen. Deze zijn licht, kunnen tegen de verschillende weersomstandigheden, zijn bestand tegen water, hebben een helder display en de batterij gaat lang mee. Dit laatste is belangrijk omdat je het apparaat niet onderweg kunt opladen zoals in de auto. Door de lange levensduur van de batterij kun je gerust wat langere fietstochten maken zonder dat je systeem er mee op houdt.

Plaatsing

Als je het GPS-apparaat alleen maar wilt gebruiken om de afgelegde route te registreren, dan kun je het systeem rustig in je rugzak laten zitten. Wil je het navigatieapparaat echt gebruiken om de route te bekijken dan is het gebruikelijk om hem op het stuur te plaatsen. Net als in de auto zijn er houders waar je de navigatie in kunt plaatsen. Deze houders zijn zo gemaakt dat het navigatieapparaat er niet bij elke hobbel uitvalt. Wanneer je onderuit gaat met je fiets kan dit natuurlijk wel gebeuren. Door de plaatsing voorop het stuur kun je het display goed aflezen en zie je direct waar je bent.

Garmin

Omdat de fiets navigatieapparaten nog vrij nieuw zijn is de concurrentie op de markt nog niet zo groot. De enige fabrikant die zich op dit moment al flink gespecialiseerd en ontwikkeld heeft op het gebied van fietsnavigatie is Garmin. Zij hebben dan ook al een heleboel modellen op de markt gebracht. Wel moet er aangetekend worden dat de apparaatjes nog relatief duur zijn in verhouding met de autonavigatie systemen. Wanneer er concurrentie komt zullen de prijzen vanzelf dalen.

Top systemen

Tussen de verschillende fietsnavigatie systemen bestaan grote verschillen. Daarom hebben we een aantal toppers op een rijtje gezet.

De winnaar

Garmin eTrex Vista Hcx : Prijsindicatie €300 . Er wordt een 32MB geheugenkaartje meegeleverd. De batterij gaat 25 uur mee, het scherm is voorzien van backlight en er is een luchtdrukmeter. De Vista is bestand tegen alle weersomstandigheden. Basiskaart Europa is aanwezig.

De nummer 2

Garmin GPSmap 60Csx: Prijsindicatie €400. Dit apparaat is als best beoordeeld door consumenten. De batterij gaat 20 uur mee maar er is geen backlight aanwezig. Desondanks is het scherm prima te lezen. Bijgeleverd wordt een 64MB SD kaartje. De basiskaart Europa is standaard geÔnstalleerd. Handige accessoires die meegeleverd worden zijn een polsbandje en een riemklip. Het apparaat is waterdicht en heeft 50 voorgeprogrammeerde routes.

De nummer 3

Garmin eTrex Venture: Prijsindicatie €200. De batterij van de Venture gaat 25 uur mee en dit is uitzonderlijk voor een fietsnavigatie systeem. Het scherm is voorzien van backlight waardoor het extra goed leesbaar is. Standaard geÔnstalleerd is de basiskaart Europa met 500 waypoints. Uiteraard is het apparaat waterdicht.

De nummer 4

Garmin Edge 705HR: Prijsindicatie €500. Dit is het fietsnavigatie apparaat met de meeste functies. Bijvoorbeeld een alarmfunctie, een draadloze verbinding met andere apparaten, workouts, luchtdrukmeter etc. De display is perfect leesbaar en kan goed tegen regen. 100 routes zijn al geprogrammeerd evenals de basiskaart van Europa. Minpuntje is dat de Edge draait op een accu die maar 15 uur meegaat. Daarnaast is de prijs vrij hoog.

Meer

Page last modified on 10-05-2012 om 15:56