Freeriding

  Elke winter weer trekken er duizenden wintersportfans naar de sneeuw. Lekker van de piste af naar beneden suizen onder een stralende zon. Voor iedereen is er een op maat gemaakte piste. De echte durfals kiezen het zwaarste parcours en de beginners doen er verstandig aan om wat rustiger te beginnen. Steeds vaker zie je echter skiŽrs die hun geluk buiten de pistes beproeven. Dit is freeriding.

Wat is freeriding?

Onder snowboarders is het al langer bekend maar onder de skiŽrs is het nieuw. Lekker je eigen gang gaan buiten de pistes. Freeriden is het zelf ontdekken van de sneeuw buiten de piste. Je kunt je eigen spoor achterlaten en ondertussen sprongen en trucs uitvoeren.

Oefenen

Freeriden is niet zomaar skiŽn. Je begeeft je op gebieden die niet als piste zijn aangeduid. Gelukkig worden in steeds meer wintersportgebieden speciale omheiningen en schansen geplaatst om het freeriden zo veilig mogelijk te maken. Freeriding is echter niet gemakkelijk. Nog meer dan bij skiŽn vergt deze tak van sport flink wat trainingsuren. Sprongen uitvoeren lijkt niet zo moeilijk maar wel als je een meter of 10 naar beneden springt. Ga daarom nooit zomaar alleen freeriden zonder dat je het ooit eerder gedaan hebt.

Lawinegevaar

Freeriden gebeurt buiten de piste en daarom moet je altijd goed de lawinewaarschuwingen in de gaten houden. Gebieden die zijn afgezet zijn dus niet toegankelijk, ook niet voor freeriding. Het zal niet de eerste keer zijn dat er een massale sneeuwverschuiving ontstaat door het onbedachtzame freeriden van beginners.

Cursus

Als je voor het eerst gaat skiŽn of snowboarden neem je lessen. Ditzelfde doe je ook voor freeriden. In de meeste wintersportgebieden worden deze cursussen ook aangeboden. Hierin wordt uitgelegd waarop je moet letten bij het maken van trucs en sprongen. Daarnaast is een belangrijk aspect van de freeride-lessen de veiligheid. Er wordt gewezen op de gevaren van het skiŽn binnen een skigebied maar buiten geprepareerde pistes. Ook leer je hoe om te gaan met een mogelijke lawine en hoe je een sneeuwverschuiving ziet aankomen.

Wintersportgebieden

Omdat het freeriden onder snowboarders al wat langer bekend is zijn er in veel wintersportgebieden al aangewezen plekken voor freeriding. Deze pistes zijn nog steeds niet geprepareerd maar er zijn wel wat schansen en hellingen geplaatst. Als skiŽr kun je hier prima gebruik van maken. Vaak staat ook op grote borden aangegeven waar je verantwoord kunt freeriden.

Voorzorgsmaatregelen

Het is verstandig om goed voorbereid te gaan freeriden. Daarbij is het belangrijk om ruime ski-ervaring en een goede conditie te hebben. Daarnaast is het verstandig om niet in je eentje te gaan en je doet er goed aan om een kaart van het gebied bij je te hebben. Natuurlijk bestaat er altijd het gevaar van lawines en daarom is het aan te raden om een lawineschep, een Ortovox (een zoekapparaat voor als je onder een lawine terecht bent gekomen) en een medisch pakket mee te nemen. Zo ben je er zeker van dat, mocht je onder een lawine terecht komen, je nog steeds in veiligheid bent.

Eigen risico

Natuurlijk gebeurt ook het freeriden op eigen risico. Je begeeft je buiten de pistes waardoor je zelf je route bepaalt. Omdat deze routes niet zijn aangegeven zul je goed moeten blijven opletten op gevaren.

Page last modified on 08-07-2010 om 13:55