Fietsen In Engeland

  In drie weken tijd hebben we ongeveer 1200 kilometer gefietst in heuvelachtig Cornwall en Devon. Als startpunt van onze reis hadden we gekozen voor Bath, een mooie oud-romeinse stad, gelegen aan de rivier de Avon. De reden om hier te beginnen was gelegen in het feit dat Easyjet hierop vloog. Het was de voordeligste optie om eerste met de trein naar Schiphol te gaan en vervolgens de fietsen als sportuitrusting in het vliegtuig mee te nemen.

Terugreis

Vanaf Ridge aan de zuidkust hebben we de trein naar Londen genomen. Hier hebben we een overstap gemaakt naar Harwich, om aldaar de boot te pakken richting Hoek van Holland. Vanaf Hoek van Holland hebben we de trein terug genomen. In Amersfoort zijn we uitgestapt om het laatste stuk terug te fietsen. Coast-to-Coast route Wij volgden vanaf Bath de Coast-to-Coast route. Deze bewegwijzerde route gaat door heel Engeland, van John O’Groats in Schotland tot aan Land’s End in Cornwall. Van Bath tot aan Padstow is dit The West Country Way. Van Bude tot aan Land’s Ends is dit The Cornish Way. The National Cycle Network heeft de routes niet alleen bewegwijzerd maar ook op de geplastificeerde kaart gezet. Deze kaarten zijn allen voorzien van routeprofielen, geven informatie over cruciale punten en zijn duidelijk leesbaar.

Fietsen in Engeland

Fietsen in Engeland is voor mij synoniem geworden aan ‘weggetjes met heggetjes’. Dit zijn de zogenaamde C-weggetjes, dus geen snelweg (mag je ook niet op fietsen) en geen doorgaande autoweg, maar smalle wegen omheind door heggen. Af en toe is er een hek waardoor je het heuvelachtige landschap kunt zien en af en toe zijn er passeerpunten, omdat de weggetje zo smal zijn dat er maar een auto kan rijden. Dit kan leiden tot hilarische maar ook chagrijnige momenten. Je kunt immers niet even de berm in om de auto achter je te laten passeren, waardoor je dus door moet fietsen tot een passeerpunt. Een keer hebben wij de situatie gehad dat een autobus ons tegemoet kwam. De buschauffeur was echter zo vriendelijk om achteruit te rijden zodat wij verder konden.

Vakantie in Engeland: regen?

Vakantie in Engeland kan ook synoniem zijn aan regen. Dat hebben wij helaas ook veel gehad. We fietsten in de maand mei en we hebben bijna elke dag wel regen gehad. Maar, de regen was ook vaak zo weer voorbij. Regen heeft ook een voordeel. Wij hebben ons eigen gemaakt om de avonden door te brengen in de plaatselijke pub. De pub is het ontmoetingscentrum van locals, en een aangename plaats om je boek te lezen onder het genot van een pint. Als je wilt heb je aanspraak. Meestal kun je ook wel een avondmaaltijd krijgen. Op zondag is het gebruikelijk om de sundayroast te nuttigen. Ook een goede plek om te schuilen voor de regen en om een pauze te nemen is het nuttigen van een creamtea in een tearoom.

Bank Holiday

Bank Holiday is een nationale vrije dag in Engeland. Als het Bank Holiday is, een dag die meestal geplakt is een aan een weekend, dan trekken Engelsen er massaal op uit naar hun zuidkust. Als onwetende reiziger die geheel in de flow zit van het per dag leven is deze vrije dag een verschrikking. Want, de campings zijn namelijk massaal bezet. De massale bezetting begint al ’s ochtends als je uit je tent komt. Vriendelijk vragen ze of zij dan op jouw plekje mogen staan. Aan het eind van de dag zijn zij en wij niet meer zo vriendelijk. Zaak is om er op tijd bij te zijn, anders is de camping vol en mag je er niet meer bij. Ook niet als fietser die al de hele dag heeft gefietst en voor de volgende camping weer verder moet fietsen.

Page last modified on 31-08-2010 om 19:53