'Fair trade' in de praktijk in Zuid-Afrika en Tanzania

  Sawadee Reizen, pionier en voorloper op het gebied van duurzaam toerisme, heeft twee nieuwe reizen ontwikkeld waarop je als toerist kunt zien hoe fair trade in de praktijk werkt. Er zijn een 18-daagse tocht door Zuid-Afrika en een reis van drie weken naar Tanzania.

Zuid-Afrika en Swaziland

Tijdens de 18-daagse Zuid-Afrika reis breng je een bezoek aan de citrusplantage Zebediela waar wordt gewerkt volgens de handelsvoorwaarden van Max Havelaar of een bezoek aan Thandi, ťťn van de eerste fair trade wijngaarden en wijnhuizen in Zuid-Afrika. Thandi wijnen zijn in ons land onder meer verkrijgbaar bij Albert Heijn.

Keurmerk

Daarnaast overnacht je in twee lodges die gecertificeerd zijn door Fair Trade in Tourism South Africa (FTTSA). Dit keurmerk werd enkele jaren geleden in Zuid-Afrika gelanceerd. Bedoeling van de initiatiefnemers is. om eerlijk en verantwoord ondernemen van toeristische bedrijven te stimuleren. FTTSA ontvangt ondermeer financiŽle steun vanuit Nederland.

Hoogtepunten

Uiteraard zijn ook de bekende toeristische hoogtepunten van Zuid-Afrika, zoals Blyde River Canyon, het Kruger Park en Kaapstad in het programma opgenomen. Maar ook minder bekende plaatsen, zoals het prachtige Ithala wildreservaat en Sodwana Bay, waar je kunt snorkelen of duiken.

Bevolking

In Swaziland maak je uitgebreid kennis met de vriendelijke bevolking. En je kunt er een tocht per mountainbike maken tussen de giraffen, zebra's en impala's.

Tanzania anders

Tijdens de 21-daagse reis door het zuiden van Tanzania krijgen reizigers de kans om 'het andere' Tanzania te zien. Naast een bezoek aan de ongerepte wildparken Selous en Ruaha en het exotische eiland Zanzibar neem je een kijkje in het leven van Tanzaniaanse boeren.

Theeboeren

Op het programma staat een bezoek aan een boerenassociatie, die thee levert aan de Engelse fair trade organisatie Cafť Direct. Onder begeleiding van de theeboeren is er een wandeling over een theeplantage aan de voet van Mount Rungwe. Bovendien wordt een bezoek gebracht aan de fabriek, waar je het hele verwerkingsproces van de net geoogste bladeren naar het voor de consument bestemde pakje thee kunt bekijken. Lokale vrouwen bereiden tot slot een traditionele lunch.

Informatie

Page last modified on 11-05-2012 om 21:19