Denemarken 2007

 

Aalborg Opera Festival

1 t/m 12 maart

Wie hoogstaande opera op een intieme manier wil beleven zal in Aalborg, niet worden teleurgesteld. Onder meer staan Verdi's Nabucco en Léhars Das Land des Lächelns op het programma. Van de operasfeer (en de bijpassende muziek) is ook te genieten in de vele sfeervolle café's en andere uitgaansgelegenheden in de stad.

Copenhagen Catwalk

23 maart t/m 1 april

Een festival over de voorjaars- en zomermode midden tussen het volk. Het evenement voltrekt zich in de winkelcentra en de warenhuizen langs de metrostations op het traject tussen het tentoonstellingsgebouw Bella Center en de Kopenhaagse voorstad Frederiksberg. Modeshows met de metro als een soort rode draad dus.

International Days of Blues

27 t/m 29 april

Odense , de belangrijkste stad op het Deense eiland Funen, is meer dan de geboortestad van Hans Christian Andersen. Ook op muziekgebied laat de stad van zich horen. De Blues Days zorgen elk voorjaar voor feestelijke internationale muziekevenementen. Er wordt gespeeld in twee charmante plaatselijke locaties.

Architecture & Design Days

5 t/m 7 mei

Dertig culturele instellingen, bedrijven en organisaties laten in drie dagen mooie voorbeelden van architectuur en design in de Deense hoofdstad zien. Ga mee met een gids langs fraaie staaltjes van design en handvaardigheid uit de 20e eeuw of langs de spraakmakende nieuwe architectuur aan het Kopenhaagse havenfront.

Copenhagen Marathon

20 mei

Een van de oudste stadsmarathons van Europa die door de vele mooie straten en langs de vele bezienswaardigheden van de Deense hoofdstad Deense hoofdstad voert. Het wedstrijdparcours is verdeeld over drie ronden van rond 14 kilometer elk, waarvan de eerste en de derde identiek zijn. Zo valt er extra te genieten van het vele schoons in Kopenhagen.

Carnaval

20 t/m 26 mei

In Aalborg in Noord-Jutland barst elk jaar een ongekend groot en spetterend carnavalsfeest los. Het brengt steeds rond 100.000 mensen op de been. Het spektakel wordt ditmaal voor de 25e keer gehouden. Op zondag 20 mei is het kindercarnaval, op vrijdagavond 25 mei het muziekfeest en op zaterdag de parade. Het thema is ditmaal: Maskerade.

Riverboat Jazz Festival

28 juni t/m 1 juli

Elk jaar wordt het Deense stadje Silkeborg in Midden-Jutland een beetje New Orleans en lijkt de rivier de Gudenå op de Mississippi. Rond zeventig jazzorkesten uit heel Europa geven prachtige concerten in en om de stad – onder meer op boten die over de spiegelende meren van het Deense heuvelland varen.

Tordenskiold Dagen

29 en 30 juni

De havenplaats Frederikshavn in het noorden van Jutland keert tijdens de Tordenskiold Dagen altijd terug naar het jaar 1717 – ter herinnering aan een van de succesvolle acties van de Deense zeeheld Tordenskiold in de strijd met buur Zweden. Tordenskiold (1690-1720) stond bekend als de ‘Schrik van het Kattegat’. Mooi historisch spektakel.

Roskilde Festival

5 t/m 8 juli

Het Roskilde Festival (vlakbij Kopenhagen) is een van de grootste rockevenementen van Europa en veel meer dan muziek alleen. Het is een festijn waarop ook kunst, activiteiten, sociale contacten een grote rol spelen. Het is ook een feest van onvoorspelbaarheid. Ook goed om te weten: een deel van het entreegeld gaat naar goede doelen.

Tall Ship's Race 2007

5 t/m 8 juli

Voor het eerst in de geschiedenis zullen de zeilschepen die elk jaar meedoen aan de Tall Ship’s Race in 2007 de Deense stad Århus in het oosten van Jutland aanlopen. Een spectaculair internationaal evenement voor zowel deelnemers als toeschouwers. De tweede stad van Denemarken zal vier dagen bol staan van de nautische activiteiten.

Copenhagen Jazz Festival

6 t/m 15 juli

Dit jaarlijkse jazzfestijn kan altijd rekenen op gerenommeerde internationale artiesten en bands. Het bijzondere van het evenement is dat veel ervan zich afspeelt in straten en op pleinen. Ditmaal is er ook een drijvend podium in de Kopenhaagse haven, vlakbij het nieuwe Danhostel Copenhagen City.

Culturele Haven

3 t/m 5 augustus

Kulturhavn is een terugkerend havenfeest in de Deense hoofdstad met tal van interessante culturele en recreatieve activiteiten, waarvoor ook buitenlandse bezoekers van harte worden uitgenodigd. Er is muziek, dans en toneel, maar er zijn ook tal van leuke sportactiviteiten, zowel op het water als op de kade. Alles is gratis.

Bloemenfestival in Odense

15 t/m 18 augustus

Onder het motto Kijk, voel en ruik laat de sprookjesstad Odense (geboortestad van Hans Christian Andersen) inwoners en bezoekers genieten van 180.000 bloemen, planten en groentesoorten tijdens het Bloemenfestival. Het jaarlijkse evenement, dat steeds rond 100.000 bezoekers trekt, heeft ditmaal als thema Dieren uit de hele wereld.

Europees Middeleeuwen Festival

24 en 25 augustus

Het historische stadje Horsens in het oosten van Jutland keert elk jaar in augustus even terug naar de Middeleeuwen. Er lopen dan twee dagen lang honderden ridders, pelgrims, monniken, goochelaars en muzikanten door de met fakkels verlichte 15e eeuwse straten. In kraampjes worden artikelen aangeboden uit lang vervlogen tijden.

Århus Festival Week

31 augustus t/m 9 september

Belangrijk en interessant cultureel festival, dat uitstraling heeft tot ver buiten de grenzen van Denemarken. Onder meer shows, theatervoorstellingen, concerten, opera, ballet, muziek en sportmanifestaties. Een flink aantal voorstellingen is gratis. Het thema van 2007 is Dans! Het volledige programma is in augustus beschikbaar.

Cultuurnacht in de grote steden

12 oktober

Eenmaal per jaar houden honderden culturele instellingen in de grote Deense steden hun deuren open tot middernacht. Vanaf ’s avonds zes uur vinden er bijzondere evenementen plaats, zoals rondleidingen, voorstellingen, lezingen etc. Kaarten voor deze avond gelden in principe ook voor het locale openbaar vervoer.

Kerst in Den Gamle By

11 november t/m 30 december

Het veelgeprezen openluchtmuseum Den Gamle By in Århus , bestaande uit 75 historische panden uit verschillende steden en perioden, besteedt op zeer sfeervolle wijze aandacht aan de kersttijd. Elk weekend in december is er een grote kerstmarkt. In de panden ontmoet de bezoeker ‘bewoners’ in de kleding van weleer.

Kerst in Tivoli

15 november t/m 30 december

Het populaire recreatiepark Tivoli in het hartje van Kopenhagen zorgt elk jaar voor een grote en zeer sfeervolle kerstmarkt met tal van gezellige kraampjes. Bezoekers kunnen tegelijkertijd gebruik maken van de restaurants en een aantal attracties van het park. Kinderen kunnen de kerstman persoonlijk begroeten.

H.C. Andersen Kerstmarkt

1-2 & 8-9 december

Het oude stadsdeel van Odense , waar Hans Christian Andersen zijn jeugd doorbracht, vormt de passende omlijsting voor een kerstmarkt zoals de schrijver die moet hebben gekend. Natuurlijk is ook de H.C. Andersen Parade te bewonderen en is er een mooie show in het Sprookjeshuis. Zeer geschikt voor kinderen.

Meer evenementen

Voor meer informatie over deze en andere evenementen en festivals in Denemarken, kijk op http://www.visitdenmark.nl

Page last modified on 23-01-2007 om 21:16