Cetatea De Balta

 

Cetatea de Baltă

Het dorp Cetatea de Baltă in RoemeniŽ is een dorp met 3235 inwoners. Het ligt tussen Tarnaveni(15 km) en Blaj (21 km), op de weg `DN14a op circa 2000 kilometer van Utrecht

Het kasteel in Cetatea de Balta

Het kasteel is toegankelijk voor toeristen,. Toeristen kunnen het kasteel zelfstandig bekijken of rondgeleid worden door een gids. Onderaan de heuvel is een klein park waar gebouwen in traditionele stijl van Roemeense boeren staan. Vanuit het hele land zijn deze hier naar toe verplaatst. In 1757 werd het kasteel gekocht door GŠbor Bethlen, daarna werd het eigendom van zijn broer Miklos Bethlen, die in 1770 het kasteel herbouwde.

In plaats van de ophaalbrug bouwde hij een trap, het kasteel kreeg een puntig dak, de buitenste muur werd ontmanteld, hij bouwde een kapel, en een Barbican poort .Het kasteel werd gekocht van graaf Hallerís kleinkind. Het Bethlen-Haller kasteel werd gebouwd in de 16e eeuw in de Franse renaissance stijl en gerestaureerd in de 17e-18e eeuw in de barokke stijl. Het gebouw heeft een rechthoekige vorm met massieve muren, ronde torens op de hoeken. De kelder en eerste verdieping hebben semi-cilindrische gewelfde plafonds. Aan de bovenzijde is een wenteltrap. De belangrijkste trap is rijkelijk versierd met houtsnijwerk. De nieuwe eigenaars hebben dit behouden. Aan het eind, in de kelders waar de slaven werden gemarteld en waar voedsel werd bewaard, is nu een kamer ingericht voor de wijnproeverij. De deuren en kozijnen, de architectuur, dragen over het algemeel het stempel van de Franse Renaissance. De poort werd in barokke stijl gebouwd in 1769. Het kasteel werd beroemd om zijn tuinen en de hertenboerderij. Vanaf de kasteelkelders beginnen tunnels die leiden naar het kasteel van Sanmiclaus.

Meer informatie over het kasteel vindt u hier : http://www.jidvei.ro/

Page last modified on 21-02-2011 om 10:45